Adres Onbekend
KRO-NCRV

Patrick Mesie

  1. Nieuwschevron right
  2. Patrick Mesie

"Nu weet ik zeker dat het een heel mooi boek wordt!"

Deze zoektocht brengt ons terug naar de plaats waar het allemaal begon, Zoutelande. De plaats waar Reineke in de jaren 50 en 60 op vakantie ging met haar ouders bij Kee en Willy Mesie. Willy en Kee leven niet meer, maar (klein)zoon Patrick zou haar best eens meer kunnen vertellen over het leven van zijn vader en oma. We vinden hem in Zoutelande dankzij de tips die binnenkomen tijdens de uitzending! Patrick staat open voor contact, maar niet op de radio. Desondanks is Reineke dolblij: "Wat fantastisch! Nu weet ik zeker dat het een heel mooi boek wordt!". Beluister de onderstaande fragmenten voor het verhaal.

Het verhaal
In de jaren 50 en 60 brengt Reineke samen met haar ouders de zomervakanties door in Zoutelande. Ze verblijft daar in een pension bij Cornelia (roepnaam Kee) Mesie en haar zoon Willy. Reineke heeft veel goede herinneringen aan de vakanties: “Kee werkte in het kruidenwinkeltje van de vrouw bij wie ze inwoonde, Jeltje Jonker. Ik mocht af en toe met kruiden en echte weegschalen winkeltje spelen. Dat was natuurlijk heel wat voor een kind.”

Op volwassen leeftijd krijgt Reineke pas het verhaal over zoon Willy te horen: “Kee was ongehuwd en woonde samen met zoon Willy bij Jeltje in. Willy is geboren in 1945 en hij was een kind van een Duitse soldaat. Echt een schande in Zoutelande toen. Daar noemden ze hem een moffenkind...” Nu, heel wat jaren later, vraagt Reineke zich af hoe dit allemaal voor Kee en zoon Willy moet zijn geweest. Ze hoopt de antwoorden te vinden bij Willy’s zoon: Patrick Mesie. Willy is namelijk al overleden. Op zijn grafsteen staat dat hij is gestorven in 1999 in Roosendaal. De tekst op zijn grafsteen heeft Reineke’s nieuwsgierigheid gewekt: ‘Ik zal je altijd in mijn hart meedragen – je zoon Patrick – Eindelijk rust gevonden bij je moeder’.

Reineke is bezig met een boek over haar familiegeschiedenis en daar wil ze dit Zeeuwse verhaal graag in beschrijven. Zij hoopt dat Patrick Mesie meer kan vertellen over zijn vader Willy en oma Kee: “Ik heb Patrick nog nooit gezien, maar herinner me zijn oma Kee nog goed. Ik ben heel benieuwd naar zijn verhalen. Hoe hebben Kee en Willy dit alles beleefd? Ik hoop dat Patrick mij dit kan vertellen.”

Aanknopingspunten:
* Patrick Mesie (Waarschijnlijk geboren na 1965)
* de vader van Patrick is Willy Mesie, (in 1945 geboren in Zoutelande en in 1999 gestorven in Roosendaal)
* waarschijnlijk is A. Goebel de moeder van Patrick
* Willy woonde samen met zijn moeder Cornelia (ook wel Kee) en mevrouw Jeltje Jonker aan de Langendam 18 in Zoutelande
* Cornelia en Jeltje verhuurden het voorste deel van het huis aan vakantiegangers en Jeltje had een kleine kruidenierszaak aan huis
* Cornelia leefde van 1913 – 1970
* de vader van Willy was niet in beeld, hij was een Duitse soldaat
* zowel Cornelia als Jeltje waren ongehuwd
* Jeltje was een domineesdochter
* Willy heeft in Vlissingen op de technische school gezeten en verhuisde uiteindelijk naar Rotterdam om te werken bij Shell, hij woonde daar in ieder geval in 1970
* waar Patrick woont is niet bekend

Reineke van Wouwe zoekt Patrick deel 1

Reineke van Wouwe zoekt Patrick deel 2