Adres Onbekend
KRO-NCRV

Deels opgelost: familie van moeder Nolda van den Dobbelsteen

foto: Johnny
  1. Nieuwschevron right
  2. Deels opgelost: familie van moeder Nolda van den Dobbelsteen

"Mijn vader is helemaal alleen wat dat betreft..."

We hebben nieuws! Gerard van den Dobbelsteen reageert namelijk. Hij is de schrijver van het stamboomboek van de familie Dobbelsteen en heel ver weg is hij zelf ook nog familie van Johnny! "Ik kan zoveel vertellen, ik denk dat we daar nu misschien niet eens de tijd voor hebben... Maar ik heb alles over jouw moeder Nolda opgestuurd!"

Natuurlijk blijft alle andere familie Van den Dobbelsteen ook welkom op 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl. Net als de nazaten van tante Rie Bos - Gijsbers en tante Dien Duijm - Gijdbers. Benieuwd naar het hele verhaal? Beluister dan de uitzending van zondag 7 april 2024.

Het verhaal
We krijgen een aangrijpende mail binnen van Leonie: "Voor mijn 79-jarige vader Johnny ben ik op zoek naar familie van zijn moeder Nolda van den Dobbelsteen. Mijn oma is jong overleden en er is weinig gedeeld over haar verleden. Mijn vader heeft zelf in zijn jeugd veel tijd doorgebracht in internaten en kostgezinnen en hij is enig kind. Mijn vader weet helemaal niets over die kant van zijn familie. Hij is helemaal alleen wat dat betreft..."

Moeders familie Van den Dobbelsteen komt oorspronkelijk uit Rotterdam, maar Nolda en haar man runnen jarenlang een kruidenierszaak in het dorpje Westerhaar, waar Johnny ook wordt geboren. Het lijkt een succesverhaal, maar toch gaat het mis: "Kort gezegd hebben mijn ouders elkaar en ook mij heel ongelukkig gemaakt. Uiteindelijk heb ik ze ook maar tot mijn dertiende meegemaakt. Mijn vader zag ik daarna nooit en mijn moeder stierf toen ik negentien was. Pas sinds kort weet ik dat mijn moeder zelf ook in een tehuis is opgegroeid, daar heeft ze nooit over verteld. Dat is door onderzoek van mijn dochter boven water gekomen. Mijn moeder is ook jong haar ouders verloren, mijn opa en oma Van den Dobbelsteen heb ik nooit gekend."

Na al die jaren hoopt Johnny toch nog op verhalen en op familie. "Ik weet dat mijn moeder een oudere broer had: Wilhelmus van den Dobbelsteen. En er zijn twee tantes, daar heb ik ook nog foto's van: tante Rie Bos - Gijsbers en tante Dien Duijm - Gijsbers. Hebben zij misschien kinderen gekregen? Is er nog iemand in leven? Ik hoop zo op familie!"

Aanknopingspunten:
*
familie van Nolda (voluit Arnolda Christina) van den Dobbelsteen
* zij is geboren in december 1914 te Rotterdam
* haar ouders waren Wilhelmus Jacobus van den Dobbelsteen (+1916) en Elisabeth Wandrina Gijsbers (+1923)
* Nolda had een oudere broer: Wilhelmus Jacobus van den Dobbelsteen (*1908)
* haar broer trouwde met Elisabeth den Houder en was bakker van beroep
* Nolda heeft na 1923 samen met haar broer in het tehuis voor wezen gewoond van de Gereformeerde kerk aan de Schiekade te Rotterdam
* Nolda had tenminste twee tantes: Rie en Dien
* tante Rie Bos-Gijsbers heeft gewoond aan de Zijdewindstraat te Rotterdam
* tante Dien Duijm-Gijsbers heeft gewoond aan de Meubelstraat te Rotterdam

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend