Adres Onbekend
KRO-NCRV

nichtje Monique Manuputty

  1. Nieuwschevron right
  2. nichtje Monique Manuputty

"Ik word er gewoon emotioneel van!"

Monique blijkt niet Hoogendoorn, Campagne of van Vliet te heten, maar Manuputty! We vinden haar via een tante aan de andere kant van de familie: tante Christa. Ze reageert in eerste instantie wat huiverig, maar dat heeft een goede reden: "Wij hebben nooit van het bestaan van een tante Riek geweten..." Uiteindelijk vindt Monique de zoektocht zeer bijzonder en komt ze voor Riek aan de lijn: "Jeetje, ik word er gewoon emotioneel van. Wat mooi dit!". Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Rieks nichtje Monique Hoogendoorn wordt in 1964 geboren in Haarlem. Zij is de dochter van Rieks broer Dick en Nancy Campagne. Monique wordt als jong meisje vaak naar haar oma gebracht: “Ik heb Monique de eerste vier jaar van haar leven intensief meegemaakt. Ik kwam vier keer in de week bij mijn moeder, waar Monique bijna altijd was. Ik nam mijn zoontje mee en samen speelden ze. Het was een vrolijk, prachtig meisje met blonde krulletjes. Ze had een tongriempje dat vastzat, waardoor ze haar tong niet kon uitsteken. Haar vader werkte toen kort bij het handelsblad en dat kon ze niet uitspreken. Dan zei ze altijd: ‘Hattepats’!”

In 1968 verandert de situatie abrupt. Nancy ontmoet een andere man en Moniques ouders scheiden: “Mijn broer is toen zo diep in zijn ziel geraakt, dat hij niets meer te maken wilde hebben met Nancy. Het contact is toen van beide kanten verbroken. Ik kan me de laatste keer dat ik Monique zag nog heel goed herinneren. Nancy liep met een wandelwagen met spullen naar het station in Haarlem. Ik ging toen net naar mijn moeder. Ik heb Monique toen in de auto gezet en naar het station gebracht. Ik had niet verwacht dat ik haar daarna nooit meer zou zien...”

Monique verdwijnt uit Rieks leven en dat doet haar veel verdriet: “Het was een taboe, waar in de familie niet over gepraat werd. Mijn moeder - Moniques oma dus - had er ook veel verdriet van. We zagen Monique misschien niet meer, maar ze is nooit uit onze gedachten verdwenen. We hoopten dat ze zelf zou gaan zoeken naar haar biologische vader. De angst dat ze misschien geen contact met ons wilt, heeft me altijd tegengehouden… Maar inmiddels ben ik al tien jaar op zoek naar haar. Ik ben heel benieuwd wat er van haar geworden is. Als ze benieuwd is naar haar achtergrond, dan zou ik haar heel graag willen vertellen wie haar vader was.”

Aanknopingspunten:
* Monique Hoogendoorn
* geboren in 1964 te Haarlem
* mogelijk heet Monique nu Campagne, Van Vliet of heeft ze een andere achternaam
* van 1964 tot 1968 woonde ze bij haar ouders, mogelijk in de Oranjestraat in Haarlem
* haar moeder is Nancy Campagne
* haar vader is Dick Hoogendoorn
* haar ouders zijn in 1968 gescheiden
* het laatste contact met haar vader was in 1968
* Nancy en Monique zijn toen mogelijk naar Zaandam of Purmerend gegaan
* Nancy kreeg een nieuwe relatie met meneer Van Vliet, hij werd Moniques stiefvader
* opa en oma Campagne woonde destijds in Amstelveen
* in 1972 heeft Monique haar oma nog één keer gezien
* rond 1982 wilde Monique naar Amerika
* Moniques tongriempje zat vast, daardoor kon ze haar tong niet uitsteken
* ze had vroeger blonde krulletjes

Riek zoekt haar nichtje Monique Manuputty - deel 1

Riek zoekt haar nichtje Monique Manuputty - deel 2