Adres Onbekend
KRO-NCRV

eerste liefde Tjitze de Vries

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. eerste liefde Tjitze de Vries

“Als ik het me goed herinner is hij jarig op 5 december!"

Op de verjaardag van Tjitse, 5 december, moeten we Tonny helaas vertellen dat haar eerste liefde al in 2012 is overleden. Dat horen we van zijn dochter Anja, die inmiddels wel heel benieuwd naar haar vaders oude liefde. Ze komt aan de telefoon voor Tonny: "U heeft me heel nieuwsgierig gemaakt. Ik heb ontzettend veel foto's van mijn jonge vader voor u!" In het fragment hieronder hoor je het hele verhaal.

Het verhaal
Tonny komt na de oorlog als 16-jarige te werken in een bakkerij in Leeuwarden, waar haar collega Dinie haar uitnodigt voor haar bruiloft. “Ze zei dat haar broer Tjitze ook kwam en anders was hij daar zo alleen.” Tonny gaat naar de bruiloft en ontmoet Tjitze voor het eerst. "Ik dacht gelijk: 'Wauw, wat een stuk!'. Het was een hele knappe jongen met lange blonde haren." De vonk slaat direct over en de twee krijgen verkering.

“Tjitze was een hele lieve en goede jongen. Hij begreep mij altijd! Ik kom uit een groot gezin, dus er was niet altijd tijd voor mij, maar Tjitze had die tijd wel!” Na twee jaar verkering komt er toch een einde aan. Tjitze's vader is kapitein en hijzelf is matroos. Daarom vaart hij heel veel en hij gaat een lange tocht tegemoet. “Dus ik maak het maar uit, dat zei hij toen. Ik was heel verdrietig, maar hij was er zo stellig in dat hij lang ging varen...”

Tonny raakt in verwachting van iemand anders en trouwt met hem, maar ze komt Tjitze nog wel een aantal keer tegen. “Hij vroeg of ik bij hem terug wilde komen, maar dat ging niet. Ik was getrouwd en had een kind.” Na al die jaren is Tonny nog steeds benieuwd hoe het met hem is. “Hij zal vast niet meer die god zijn met de lange blonden manen, haha! Als ik het me goed herinner is hij namelijk jarig op 5 december en dit jaar zou hij dan 91 worden. Als hij er nog is, dan is hij zo weer welkom. Maar anders zou ik graag met zijn kinderen in gesprek gaan."

Aanknopingspunten:
* Tjitze de Vries
* geboren op 5 december, rond 1930
* woonde op Achter de Hoven in Leeuwarden eind jaren 40 met zijn ouders en jongere broer Jaap
* zijn moeder kwam na een beroerte in een rolstoel terecht
* zijn zus heette Dinie de Vries
* zij werkte bij bakkerij Stelwagen in Leeuwarden
* eind jaren 40 is ze getrouwd en naar Amsterdam verhuisd
* hun vader was kapitein op Holland Friesland 5 en Tjitze voer zelf ook mee als matroos op dat schip
* Tjitze werkte bij de marine in de jaren 50
* had blond haar, was lang

Tonny vroeger

Tonny zoekt eerste liefde Tjitze de Vries