Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriendin Ida Jans(s)en

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendin Ida Jans(s)en

"Ik droom dat ik naar boven kijk en haar dan hoop te zien."

Het spoor brengt ons naar gemeente IJsselstein, waar Ida's dochter werkt. We mailen en krijgen reactie van Mirtha. Ida is overleden aan baarmoederslijmvlieskanker. Mirtha vindt het heel fijn om iets te horen over haar moeders jonge jaren, “de verhalen over mijn moeder als tiener, jonge vrouw maken haar weer even levensecht. Heel mooi.”

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan het fragment hieronder!

Het verhaal
Christina droomt al jaren over haar vroegere vriendin Ida Jans(s)en. “Dan droom ik dat ik in de Kamperstraat loop, naar boven kijk en haar dan hoop te zien. Ik wil haar zo graag zien, maar ik zie haar maar niet. Je wil iets herbeleven als het ware, zo zie ik het. Door al die dromen merk ik dat zij toch een impact op mijn leven heeft gehad."

Christina groeit op in Zwolle en komt als kind regelmatig bij de drogisterij en schoonheidssalon in de Kamperstraat. “Dat was van haar moeder en Ida stond in die winkel. Ik was daar eigenlijk een beetje kind aan huis, ik was er bijna iedere dag wel even. Ik was toen nog erg jong, want Ida is twaalf jaar ouder dan ik. Ik keek heel erg tegen haar op. Het was een heel leuk gezin, het waren welgestelde mensen: deftige, nette mensen. Zeer welbespraakt en tweetalig opgevoed."

Ida woont met haar ouders in de Kamperstraat in Zwolle, naast de drogisterij en schoonheidssalon van moeder. “Haar vader zat in diezelfde straat met een soort confectiefabriek. Of het nou een confectiefabriek was of dat hij alleen die confectie binnenkreeg, dat weet ik niet. Maar dan heel stiekem zei ze: 'Kom maar vanavond..' Dan nam ze me mee in het donker die fabriek in en dan zocht ze een jurkje voor me uit. Dat heeft ze een paar keer gedaan. Het was eigenlijk een hele hechte band. Wel een heel groot leeftijdsverschil, maar het was zo’n hechte band.”

Later krijgt Ida kennis aan een man die ingenieur was in Iran. "Zij is toen in de jaren 70 naar Iran verhuisd en heeft twee kinderen gekregen. Ik heb haar man een keer bij haar thuis gezien, toen ze nog niet getrouwd waren. Een paar jaar later hoorde ik dat ze gescheiden was en wilde ik haar graag nog eens een keer ontmoeten. Tegenover hun drogisterij zat een slagerij en zij gingen heel goed met elkaar om. Zodoende ben ik toen via een dochter van die slagerij erachter gekomen dat Ida in Teuge woonde. Toen ben ik nog een keer langsgegaan met mijn jongste dochtertje, dat vond ze heel leuk. Ze vroeg ook nog waar ik woonde en toen heb ik gezegd: 'Ida, je bent altijd welkom.' Maar ze heeft nooit meer iets van haar laten horen. Ik zou zo graag willen weten of alles goed met haar gaat en haar weer eens willen zien."

Aanknopingspunten:
* Ida Jans(s)en
* geboren rond 1946
* woonde met haar ouders in de Kamperstraat in Zwolle
* haar moeder had naast hun woning een drogisterij/schoonheidssalon
* haar vader had een confectiefabriek of -atelier
* Ida had een broer genaamd Rob
* moeders meisjesnaam was Schukking
* Ida leerde een man uit Iran kennen en is daar naartoe verhuisd
* met hem kreeg ze twee kinderen, een jongen en een meisje
* later is ze gescheiden en met haar kinderen naar Nederland terugverhuisd
* ze is toen in Teuge gaan wonen

Vriendin Ida Jans(s)en