Adres Onbekend
KRO-NCRV

Deels opgelost: Mandy zocht alles over vader Hielke Bloemsma

foto: Mandy
  1. Nieuwschevron right
  2. Deels opgelost: Mandy zocht alles over vader Hielke Bloemsma

Er komen meerdere reacties binnen voor Mandy!

Er lijkt herkenning te zijn in Drenthe. Zo reageert een oude buurman van vader Hielke en stuurt iemand ons dat ze de zus van moeder Dineke gekend heeft. Zij zou Joke Achterberg - van der Rijst heten en uit Assen komen. Wie kent haar? De lijnen blijven open voor iedereen die herinnering heeft aan of informatie over Hielke Bloemsma en Dineke van der Rijst en hun familie op 0800 3030300 en zoeken@adresonbekend.nl.

Voor Mandy hebben we een week later groot nieuws! Er bellen namelijk meerdere mensen, die haar ouders hebben gekend. Onder andere twee oud-collega’s van moeder Dineke en de buurman van vader Hielke. Zij kunnen Mandy’s ouders toch nog een beetje tot leven brengen: “Je vader was vrij stuntelig en vergat wel eens de auto op de handrem te zetten.” Mandy weet niet wat ze hoort: “Dat had ik zelf laatst ook nog, haha! Dan lijk ik dus toch op hem…”Je hoort deze gesprekken in het fragment hieronder.

Wel zoeken we nog steeds naar de Poolse vrouw, Jadwiga Ziemba, die bij Hielke was toen hij in 1993 stierf in Szczsecin in Polen. Waarschijnlijk woont deze Jadwiga in Nederland. Iedereen die Hielke Bloemsma en Dineke van der Rijst heeft gekend blijft natuurlijk welkom op 0800-3030300 of zoeken@adresonbekend.nl. Beluister het fragment hieronder voor het vervolg op dit verhaal.

Het verhaal
Mandy is pas 29 jaar, maar heeft haar beide ouders al verloren. Sterker nog: ze heeft ze nooit gekend. Als Mandy wordt geboren in Assen in 1992, overlijdt haar moeder Dineke van de Rijst negen maanden later aan de gevolgen van COPD en astma. Haar vader, Hielke Bloemsma, overlijdt in mei 1993 in Polen. Hij gaat daarheen met een vriend en sterft bij een Poolse vrouw thuis. “Mijn vader zou deze Poolse vriendin ophalen, omdat zij hem zou helpen met mijn opvoeding. Hij stond er immers alleen voor. Maar daar is iets misgegaan...”

Uiteindelijk groeit Mandy op bij een tante, de zus van haar vader Hielke. Maar de familie staat niet echt te springen om antwoord te geven op al Mandy's vragen: "Op mijn tiende hoorde ik pas dat de mensen bij wie ik opgroeide, niet haar biologische ouders waren. Bepaalde gegevens in mijn documenten klopten ook niet. Mijn familie is heel boos dat ik dit allemaal uitzoek. Ik heb het gevoel dat er van alles voor mij is verzwegen en verborgen is gehouden… Terwijl ik zo graag meer wil weten over mijn vader en moeder! Ik wil mijn eigen zoontje ook meer kunnen vertellen over wie zij waren."

Aanknopingspunten:
* alle informatie over / bekenden van vader Hielke Bloemsma en moeder Dineke van der Rijst
* informatie over de Poolse vrouw met wie Hielke was toen hij stierf in 1993 in Polen is ook welkom
* van deze vrouw is bekend dat ze kinderen had, tenminste een zoon
* Hielke Bloemsma is geboren in Emmer-Compascuum in juli 1946
* hij is overleden in mei 1993 in Szczsecin in Polen
* Hielke Bloemsma zat in het leger
* hij is ook opgegroeid in Emmer-Compascuum aan de Westerlijke Doorsnee
* hij had daar een geheime radiozender vroeger: Monte Carlo
* dat was de eerste zender in Emmer-Compascuum met het beste bereik in de regio
* hij had de Koning Keizer Admiraal zendmast
* Hielke had een zus: Heintje
* Hielke verhuisde later naar Assen, waar hij tot zijn dood gewoond heeft
* de goede vriend met wie Hielke naar Polen ging was Willem Greevink
* hij had een Poolse vrouw waarschijnlijk met de naam Jadwiga Ziemba
* Willem zou ook al overleden zijn
* Mandy's moeder was Dineke van der Rijst
* zij is geboren in april 1951
* voluit heette zij Alberdina Gerritje van der Rijst
* zij is in 1992 gestorven

Mandy met vader Hielke Bloemsma en mogelijke foto's van Jadwiga Ziemba

Mandy Bloemsma terugblik

mandy informatie over moeder