Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: Nederlandse familie van de 99-jarige Willy

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: Nederlandse familie van de 99-jarige Willy

“Tante Willy, uw familie in Nederland is gevonden!”

We komen erachter dat tante Willy niet één zus had, maar twee! Ze heten Annie en Irma. En oud worden zit in de familie want één van deze zussen, Irma, is 100 geworden! Helaas stierf zij kort na haar 100e verjaardag… Gelukkig heeft zus Irma wel vier kinderen gekregen. En die neven en nichten van Willy vinden we in Nederland. Één van hen – Edith de Vries – komt met haar man en dochter naar Hilversum om Josine te ontmoeten en om hun tante na al die tijd gezamenlijk te bellen. Josine kan niet geloven dat haar missie is geslaagd: “Tante Willy, uw familie in Nederland is gevonden!” Tante Willy klinkt geëmotioneerd: “O wat fijn. Het gaat niet goed met mij, ik ben stervende. Maar wat fijn jullie te spreken!” De familie in Nederland hoopt nu contact te kunnen houden met tante Willy in Suriname, zodat ze niet helemaal alleen is op haar 99e.

Het verhaal
Willy Kruidenhof-de Vlugt uit Paramaribo wordt volgend jaar 100! Haar gezondheid is fragiel en de vraag is of ze deze mijlpaal gaat halen. Josine Sang Ajang beschouwt Willy als haar zielsmoeder:"Er is moeder-dochter liefde. Ik voel me verantwoordelijk voor haar." Daarom is Josine op zoek naar Willy's familie in Nederland: "Haar man en kinderen zijn overleden, ze is helemaal alleen op de wereld."

Willy Kruidenhof wordt in 1918 geboren in Suriname, maar verhuist naar Indonesië als haar vader daar werk krijgt in de scheepsbouw. Vlak vóór de oorlog uitbreekt, leert ze haar man Wels de Vlugt kennen. Ze trouwen halsoverkop. Wels is marinier van Nederlands-Surinaamse afkomst. Zijn vader is de jongere broer van Willem van Vlugt, de burgemeester van Amsterdam. Een avonturier die Amsterdam verruilde voor Suriname en daar gelukkig werd met een locale schoonheid.

Wels en Willy worden gescheiden tijdens de oorlog. Ze maken verschrikkelijke dingen mee in de Japanse kampen, maar gelukkig worden ze na de oorlog herenigd. Ze verhuizen naar Suriname waar hun drie kinderen worden geboren. Nu is ze nog de enige in leven. Zou er nog familie in Nederland zijn?