Adres Onbekend
KRO-NCRV

Beste vriendin Willie van Eeten

  1. Nieuwschevron right
  2. Beste vriendin Willie van Eeten

"Ik kan me helemaal niet herinneren dat die jongen tussen ons is gekomen!"

We vinden Willie van Eeten en ze komt aan de lijn voor Netty: “Ik kan me helemaal niet herinneren dat ik verliefd was op die jongen of dat jij gemeen tegen mij hebt gedaan. Dus laten we het vooral weer oppakken waar we gebleven waren!” Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Netty leert Willie van Eeten kennen rond 1951 op de lagere school in Amsterdam. Ze hebben een hechte vriendschap: “We waren veel bij elkaar! Het was mijn lievelingsvriendinnetje. Als ik aan haar denk dan komen er warme herinneringen naar boven… En als ik in de straat van haar ouderlijk huis loop, weet ik nog precies waar ze woonde. Dan zou ik de tijd wel terug willen draaien! Willie was een speciaal meisje. Ze was heel lief, maar zeker niet saai. Ik was wat kattiger. Mijn moeder zei ook altijd tegen Willie: ‘Je bent veel te aardig voor haar!’.”

Later gaan de vriendinnen ook samen naar de middelbare school, maar Willie maakt daar haar eerste jaar niet af. Al snel verhuist ze met haar moeder, stiefvader en broertje naar Alkmaar: “Dat vond ik behoorlijk beroerd... Maar toen begonnen die heerlijke logeerpartijen! Dan ging ik op de fiets naar Alkmaar. Ik vond het bij haar heel interessant. Ik was enig kind en zij had een jonger broertje. Haar stiefvader liep soms rond in zo’n onderhemdje. Zo zag mijn vader er echt niet uit hoor! Hij had ook een café aan de Amsterdamse Willemsstraat. Magisch! Daar kregen we dan een flesje cola, dat was toen heel wat. En ze hadden een kat. Als ik dan thuis kwam zei mijn moeder dat ik naar dieren rook. Het was heel anders dan bij mij thuis, maar een heerlijke plek!”’

Niets lijkt tussen de vriendinnen te kunnen komen, totdat Netty verliefd wordt op een jongen: Willy uit Camperduin: “Ik kan er niets aan doen, ze heten nou eenmaal Willie en Willy! En deze Willy heeft me mijn vriendschap met Willie gekost. Ik ging met mijn ouders vaak naar Camperduin en daar huurden we een huisje. Die huisjes werden gerund door Willy’s oma en moeder. Willy was de eerste jongen op wie ik verliefd was! Maar Willy vond Willie leuker... Haha, snap je het nog? Ik was jaloers en ben heel naar tegen Willie gaan doen. Terwijl zij er niets aan kon doen! Daar is ze op afgeknapt… Na die vakantie heb ik haar nooit meer gezien. Ik zou het begrijpen als het mijn schuld is. Dan bied ik mijn excuses aan. Willie is me altijd heel dierbaar gebleven. Ik ben zo benieuwd naar haar!”

Aanknopingspunten:
* Willie (Willaberta) van Eeten
* geboren rond 1943
* ze ging naar de lagere school: Comeniusschool te Amsterdam
* ze woonde in de Da Costastraat in Amsterdam met haar moeder, broertje Ludovicus (Loetje) en stiefvader Siem
* haar broertje was 2 a 3 jaar jonger dan Willie
* stiefvader Siem had een café in de Amsterdamse Willemstraat: De Sport (naam onzeker)
* later zat Willie op de van Houweningenschool aan het Oldenbarneveldtplein te Amsterdam (rond 1956/57)
* in diezelfde tijd verhuisde Willie met haar familie naar de Van der Woudestraat in Alkmaar
* daar ging Willie veel om met Riet Vaarder
* Riets vader verkocht zeilboten
* mogelijk is Willie later in de verpleging gaan werken
* Willie had bruin, stijl haar met een pony en bruine ogen
* Willies moeder werkte bij de familie Karman op de Nassaukade in Amsterdam
* zij hadden een zoon Addie Karman die bij Willie in de klas zat

Netty zoekt beste vriendin Willie van Eeten