Adres Onbekend
KRO-NCRV

halfzussen van man en vader Margaretha en Eleonore van der Rest

foto: Gerda en Estherfoto: Gerda en Esther
  1. Nieuwschevron right
  2. halfzussen van man en vader Margaretha en Eleonore van der Rest

"Voor mijn man was het een trauma, we hebben het er nooit over gehad"


Wij lijken niet in Nederland te moeten zoeken, maar in Amerika. Eleonora van der Rest is vanwege de liefde naar Amerika vertrokken en Margaretha Jeanette van der Rest blijkt helaas op negentig jarige leeftijd te zijn overleden. Toch hebben wij geluk, een dochter van Margaretha Jeanette hangt op de voicemail. Zij brengt ons in contact met Eleonora. De familie van der Rest wil eerst graag een DNA test doen, om zeker te zijn dat alles klopt. Er was namelijk tot nu niets bij de familie bekend. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
De man van Gerda, Paul, is afgelopen maart overleden. Paul komt eigenlijk uit een adoptiegezin in Soest. Paul is al veertig jaar als hij hoort dat hij niet dezelfde vader heeft als zijn broer en zus, maar ene meneer Van der Rest.

"
Na de dood van mijn man", aldus Gerda, "blijkt dat die meneer van der Rest ook nog twee dochters had. Mijn dochter heeft dat dus uitgezocht: tegenwoordig kun je dat allemaal goed vinden op internet. Toen zei ze: "Papa heeft nog een zus en dat is dan Margareta Jeanette van der Rest". Maar mijn man was toen ziek en we hebben daar verder toen niks mee gedaan. Pas na zijn overlijden ben ik daar eens verder ingedoken".

De familie van der Rest is samen met hun twee kinderen in 1946 met het schip de Volendam vanuit Indië naar Nederland gekomen. Gerda: "Na hun aankomst in Nederland zijn ze in Leeuwarden beland en op een gegeven moment is Paul, maar ik weet dus niet hoe dat gegaan is, in Den Haag terechtgekomen". Zeker is wel dat deze halfzus, Margareta, nóg een zus moet hebben, ene Eleonore. Ook naar haar is Gerda op zoek. Ze moet inmiddels in de tachtig zijn, maar op inernet is er vrijwel niks van haar te vinden. Gerda zoekt ook naar foto's van de vader van Paul, die eveneens Paul heet.

Dan moet ze al in de tachtig zijn, misschien zit ze in een verpleeghuis. In Leeuwarden, dat denk ik. Gerda: "Met mijn man kon ik het er nooit over hebben; voor hem is het echt een traumatische ervaring. Maar ik wil er meer van weten."

Aanknopingspunten:
- Eleonore van der Rest
- geboren in 1938 op Java
- in 1946 met de Volendam van Indonesië naar Nederland gekomen.
- woonde met vader Paul van der Rest en moeder Nina Attema in Leeuwarden
- zus heet Margaretha Jeannette van der Rest
- ouders gescheiden in 1952
- vader verhuisd naar Den Haag, overleden in 1962

foto: Gerda

Dochter Esther, Gerda en man Paul

foto: Esther en Gerda in de studio

Esther en Gerda in de studio

Halfzussen van man en vader Margaretha en Eleonore van der Rest