Adres Onbekend
KRO-NCRV

Kleinkinderen van pleegzus Celia Spronk

  1. Nieuwschevron right
  2. Kleinkinderen van pleegzus Celia Spronk

"Wij hebben nooit geweten dat onze oma bij jullie familie heeft gewoond!"

Op dit bijzonder verhaal komt reactie van Monique. Zij is jarenlang getrouwd geweest met de oudste zoon van Celia Spronk en is dus haar schoondochter. Helaas leeft Celia niet meer, maar haar kleinkinderen vinden het wel een bijzondere zoektocht en komen graag naar de studio om Michiel te ontmoeten: "Wij hebben nooit geweten dat onze oma bij jullie familie heeft gewoond!" Beluister hieronder het hele verhaal uit de uitzending van afgelopen zondag.

Het verhaal
Michiel is al een tijd op zoek naar antwoorden over een meisje dat in het huis van zijn oma woonde voor de oorlog begon: "Bij mijn oma woonde een meisje in huis dat vanuit Utrecht naar Den Haag kwam: Celia Spronk. Mijn overgrootvader zag haar zitten, ’s avonds in een café. En hij had gelijk iets van: ‘Dit is toch geen plek voor een klein meisje? Zo ’s avonds laat.’ Mijn overgrootouders waren sociale, warme mensen. Ze kozen er dan ook voor om Celia in huis te nemen! Terwijl ze zelf al een druk gezin met drie kinderen hadden. Maar ze verwelkomden Celia alsof zij ook een kind van hen was." Uiteindelijk heeft Celia tot minstens haar achttiende bij de overgrootouders van Michiel gewoond.


Hierdoor werd Celia een soort pleegzus voor de oma van Michiel, Truus: "Ze vertelde vroeger veel over haar. En vlak voordat mijn oma stierf, heb ik er nog naar gevraagd. Ik zou het mooi vinden om meer te weten te komen over het leven van deze Celia. Want ze verdween opeens uit het leven van mijn oma! En misschien dat ik haar familieleden iets kan teruggeven."

Na de Tweede Wereldoorlog hebben ze nooit meer contact gehad. Michiel heeft geen idee wat er gebeurd zou kunnen zijn: "Mijn oma heeft ook nooit gezocht. Ze zou het wel heel erg bijzonder vinden dat ik dit nu doe, denk ik. Ik hoop dat als Celia kinderen heeft, dat ik hun spullen kan geven die van haar zijn. En dan is de vraag natuurlijk of zij weten dat Celia bij de familie Klokkers heeft gewoond."

Aanknopingspunten:
* Celia Spronk
* werd ‘Ceel’ genoemd
* is geboren op 6 september 1921
* als 6-jarig meisje kwam zij in huis bij de familie Klokkers terecht aan de Hildebrandstraat 318 in Den Haag
* later ging de familie Klokkers aan de Goeverneurlaan wonen op nummer 596
* Celia kwam van oorsprong uit Utrecht
* zij was de dochter van Otto Spronk en Elizabeth Maria van Heijs
* moeder is Elizabeth Maria van Heijs uit Utrecht
* geboren in maart 1903
* vader is Otto Spronk
* hij is geboren 04-02-1902
* zijn getrouwd op 16-3-1921
* ouders gescheiden op 21-8-1936
* moeder heeft zich ingeschreven in Utrecht op 22-10-1936
* Celia heeft zeker van 22-10-1931 tot en met 15-11-1938 ingeschreven gestaan bij de familie W.A.C. Klokkers in Den Haag, aldus de adreskaarten
* mogelijk is Celia getrouwd met Krijn Hofland in 1952

Michiel zoekt familie Celia Spronk Deel 1

Michiel zoekt familie Celia Spronk Deel 2

Michiel zoekt familie Celia Spronk Deel 3