Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nabestaanden van opa Louis Zon

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Nabestaanden van opa Louis Zon

Tijdens de uitzending
Wij krijgen een overlijdensadvertentie doorgestuurd van Dirk Benedictus Zon, de zoon van Louis. Hierop staan veel namen van familieleden, waaronder van kleinzoon Lars. Hij geeft aan dat zijn oom Maarten wellicht meer kan weten. En dat klopt! Maarten is net als zoekster Els een kleinzoon van Louis Benedictus Zon! Zo hebben zijn twee kleinkinderen elkaar opeens aan de telefoon. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Els is op zoek naar nabestaanden van haar overleden opa Louis Benedictus Zon. Althans, dat is zeer waarschijnlijk haar opa, zo blijkt uit genealogisch onderzoek. Zelf heeft ze nooit iets over haar opa gehoord. Maar als er plotseling een foto van hem opduikt, gaat ze op onderzoek uit en komt ze uit bij Louis Benedictus Zon. "Een heleboel dingen kloppen, maar honderd procent zekerheid heb ik niet. Als ik de foto die ik heb naast een foto van hem kan leggen, weet ik zeker of het om dezelfde man gaat."

Hoe de opa van Els, waarschijnlijk deze Louis Benedictus Zon uit Indië, haar oma heeft ontmoet? "Hij was een paar maanden met verlof en verbleef toen in een logement in Amsterdam of Sloten, waar mijn oma de logementshoudster was. Dus je kunt je enigszins voorstellen hoe dat is gegaan. Maar de vrouw waarvoor hij kennelijk naar Nederland kwam om mee te trouwen, kwam uit Den Haag. Mijn moeder heeft haar vader nooit gezien. Daar werd niet over gesproken als daarnaar werd gevraagd, werd er geen antwoord gegeven. Maar hij betaalde wel alimentatie."

Els hoopt niet alleen duidelijkheid te krijgen over wie haar opa is, maar ook op familie. "Maar eerst: bevestigen of het hem echt is. Als dat niet zo is, houdt alles op natuurlijk."

Aanknopingspunten:
* nabestaanden van Louis Benedictus Zon
* geboren op 10-08-1890 in Willem I Ambarawa in Indië en overleden op 03-09-1970 in Soest
* hij was KNIL-militair en werkte later bij de spoorwegen in Indië
* hij kwam naar Nederland om met een Haagse vrouw te trouwen

Nabestaanden opa Louis Benedictus Zon