Adres Onbekend
KRO-NCRV

Rob zocht zus Els Dam

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob zocht zus Els Dam

Rob heeft nog een zus!

Rob heeft groot nieuws. Via zus Els komt hij erachter dat zijn moeder Antje Dam vroeger nog twee kinderen gekregen heeft, waarvan er een is overleden. Rob komt nog veel meer te weten over het leven van zijn biologische moeder. Hij wil nu ook graag zijn andere zus, Marianne, leren kennen. Binnenkort gaan ze elkaar met z'n drieën ontmoeten. Beluister de uitzending van zondag 15 januari voor het vervolg op deze zoektocht!

Tijdens de uitzending

We worden overspoeld met reacties voor Rob. Zo reageren twee vrienden van zijn moeder Antje Dam, die zij Anja noemden. Tipgevers Pieter en Johan hebben een enorm verhaal te vertellen hebben: “Wij kenden jouw zus Els, maar tot aan de dood van jullie moeder in 1995 heeft Els altijd moeten doen alsof ze een jonger zusje was van Anja. Wij hebben altijd gedacht dat Anja kinderloos was en na haar dood kwamen we erachter dat Els haar dochter was in plaats van haar zusje.” Van tipgeefster Angelique horen we dat Els bekend was als verpleegkundige in Amsterdam: “Mijn man heeft in de jaren 90 met haar gewerkt op afdeling Algemene Chirurgie G6 in het AMC. Wij gaan wat oud-collega's bellen met de vraag of iemand contact met haar heeft gehouden!”

Twee weken later krijgen we een voicemail binnen van Jasper Hengenhart. Hij kent Els en heeft haar ingelicht over de zoektocht. Els herkent zich meteen in het verhaal en staat zeker open voor contact met haar broer. Binnenkort komt ze naar Eindhoven toe om Rob te bezoeken. Robs hele verhaal hoor je in de fragmenten hieronder.

Het verhaal
Wanneer Rob zestien jaar is, moet hij naar de rechtbank om zijn achternaam te laten veranderen in de familienaam van zijn adoptiegezin. In de rechtszaal komt hij erachter dat hij nog een oudere zus heeft: Els Stouthandel. “De rechter zei dat zij ook geen bezwaar had gemaakt tegen haar naamsverandering. Hij sloeg met zijn bijltje en toen kreeg ik een nieuwe naam. Ik ging vervolgens in dienst en heb er nooit meer bij stilgestaan.”

Totdat TROS Vermist hem benaderd; twee zussen zouden naar hem op zoek zijn, maar Rob blijkt niet de gezochte. Rob beseft dan dat hij helemaal niets afweet van zijn afkomst en start daarop een zoekactie naar zijn biologische ouders. Na enig onderzoek komt hij erachter dat zijn ouders zijn overleden. “Ik heb de straat waar ik geboren ben toegestuurd gekregen. Daarvan uit ben ik gaan zoeken. De straat zelf bestaat niet meer, maar ik kwam wel uit bij familie van mijn moeder.” Rob vindt een broer van zijn moeder in Oud-Beijerland. "Ze hadden al veertig jaar geen contact meer met haar; mijn moeder verhuisde naar Rotterdam en was een losbol.”

Deze broer vertelt nog meer, namelijk dat Robs moeder aan de Brielselaan woonde met een dochter. Dan blijkt dat Robs zus Els dus waarschijnlijk is opgegroeid bij hun gezamenlijke moeder. Schokkend voor Rob, die zijn hele leven heeft moeten slijten bij een adoptiegezin. “Waarom zou ze Els wel gehouden hebben en mij niet?”

Aanknopingspunten:
* moeder Annetje Jannetje Dam (*1928) en vader Jacob Stouthandel (*1925)
* Antje en Jacob trouwen in mei 1957 in Amsterdam
* ze scheiden in Rotterdam in mei 1960
* Antje trouwt daarna met Hendrik de Zeeuw (*1925, IJsselmonde), van mei 1961 tot zijn overlijden op in september 1993
* Antje is overleden op in september 1995 in Ooststellingwerf waar ze vanaf augustus 1977 wonen
* Jacob Stouthandel is in november 1925 geboren in Amsterdam
* na de scheiding van zijn ouders in 1930 gaat hij met zijn moeder mee en komt hij ook op de kaart van een Johannes C. de Gast
* Jacob woont een tijd op de 1e Jan Steenstraat in Amsterdam bij zijn stiefvader en moeder
* hij vertrekt in 1962 naar Londen GB
* hij schijnt in 2001 in Engeland te zijn overleden

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Zoeker Rob | foto van moeder Anja (links)

Rob zoekt zus Els Stouthandel (deel 1)

Rob zoekt zus Els Stouthandel (deel 2)

Rob zoekt zus Els Stouthandel (deel 3)

Rob zoekt zus Els Stouthandel (deel 4)

Rob zoekt zus Els Dam (deel 5)

Rob zoekt zus Els Dam (deel 6)

Rob zocht zus Els Dam