Adres Onbekend
KRO-NCRV

familie van opa Van Straten

foto: Corry
  1. Nieuwschevron right
  2. familie van opa Van Straten

Hij blijkt Meindert van Straten te heten en we vinden familie van hem!

Via het Franeker archief komen we achter de naam van Corry's opa. De enige boerenknecht die tijdens de zwangerschap van oma in dienst was heet Meindert van Straten en dus niet Verstrate. Hij is geboren in 1885, dus dat lijkt een onmogelijke zoektocht. Maar toch vinden we familie van Meindert! De 90-jarige Siem Nauta leeft nog en zijn dochter Eeke komt aan de lijn: "Jeetje, apart dit zeg... Maar het gaat wel om onze familie inderdaad. Alles klopt, dus onze Meindert van Straten moet boerenknecht zijn geweest bij jouw oma op de boerderij!" De familie Van Straten is erg groot, dus hopelijk is iemand bereid om er via DNA achter te komen of Meindert van Straten inderdaad Corry's opa is. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Corry's oma brengt haar jeugd door op een boerderij in Hitzum, waar dit familiegeheim begint. Corry: “Oma Trijntje Overal woonde op een boerderij waar een boerenknecht met de achternaam Verstrate kwam helpen. Oma vond hem leuk en ze hebben samen stiekem wat gehad. Ze was nog jong en toen bleek ze zwanger van hem te zijn. Het was een schande. De knecht is direct weggestuurd en de familie heeft gezocht naar een man waar oma mee kon trouwen, zodat ze samen het kindje konden opvoeden.”

Dat kindje is Willem, geboren in 1915. “Willem is mijn vader. Hij wist pas heel laat dat hij niet de zoon was van de man door wie hij is opgevoed. Het was een schande in de familie en het hele verhaal is in de doofpot gestopt. Maar ik vind het eigenlijk meer verdrietig dan een schande. Wat een verdriet moet mijn oma gehad hebben! Mijn vader leeft al lang niet meer, maar ik zou er zo graag achterkomen wie zijn vader en mijn opa was en wie meer weet over dit verhaal!"

Aanknopingspunten:
* (familie van) boerenknecht Verstrate
* hij kwam uit Achlum
* werkte rond 1914-1915 als hulp op de boerderij in Hitzum
* daar woonde Trijntje Overal
* de jongen heeft iets gehad met Trijntje Overal
* hij was waarschijnlijk tussen de 18 en 20 jaar toen, dus geboren rond 1895-1897
* hun zoon Willem is in 1915 geboren
* vermoedelijk had de knecht donker haar en donkere of gebruinde huid

Corry's vader William

Corry zoekt familie van opa Van Straten - deel 1

Corry zoekt familie van opa Van Straten - deel 2

Corry zoekt familie van opa Van Straten - deel 3