Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: de zus van Piet Koning

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: de zus van Piet Koning

“Ik beschouw je nu toch een beetje als familie.”

We zochten T. Koning, maar het blijkt om Piet Koning te gaan. Helaas leeft hij niet meer, maar we vonden wel zijn 93-jarige zus Truus. “Ik heb Ann ook gekend en wil graag over haar vertellen. Ze was natuurlijk wel mijn schoonzus en ze zou trouwen met mijn broer!” We reizen af naar Heelsum, naar het huis van Truus. Truus herkent in Margriet meteen Margriets moeder Ann: “Je hebt hetzelfde haar!” Truus laat Margriet foto’s zien van haar broer Piet. Voor Margriet is het bijzonder om de verloofde van haar moeder van toen te zien. Ook vertelt Truus dat haar ouders én Piet lang verdrietig zijn geweest na Anns overlijden: “De vlag ging halfstok bij iedereen in de buurt en bij iedereen die van haar gehouden heeft.”

Piet Koning heeft zich lang schuldig gevoeld over het overlijden van Ann. Hij bewaarde tot zijn dood een pasfoto van Ann in zijn portemonnee… Truus moet huilen bij die gedachte: “Ann was geliefd en omdat zij jouw moeder was, ben jij daarmee een beetje familie van mij, ook al wist ik niet van jouw bestaan.” Margriet vindt die reactie hartverwarmend en ze houden contact met elkaar.

Het verhaal
Margriet van Rijnberk heeft haar biologische ouders nooit gekend. Ze wordt meteen na haar geboorte afgestaan in 1965. Haar moeder Ann Postema is ongewenst zwanger geraakt van een onbekende man. Kort na haar geboorte komt haar biologische moeder Ann om bij een auto-ongeluk in Hilversum. Ann Postema zou indertijd verloofd zijn geweest met een T. Koning. Zou hij de biologische vader van Margriet zijn geweest?

Margriet weet weinig over haar moeder. Ze weet dat Elsie en Pieter Postema jarenlang in Londen hebben gewoond. Wanneer Ann nog jong is, verhuizen ze naar Amsterdam en worden uitbaters van een café in Mijdrecht.

Wie kent Margriets moeder uit die tijd? Ze moet toch opgevallen zijn in dat café in Mijdrecht. Margriet hoopt op bekenden van haar moeder: “Ik ben echt op zoek naar intimi. Weet iemand of T. Koning mijn vader is? Ik denk dat we op zoek zijn naar mijn biologische vader die nu tussen de 70 en 80 jaar zal zijn.”