Adres Onbekend
KRO-NCRV

halfbroer Pieter Brouwer

  1. Nieuwschevron right
  2. halfbroer Pieter Brouwer

Hij komt eenmalig aan de telefoon voor Jan Willem!

Deze zoektocht wordt op de redactie ook wel het 'hoofdpijndossier' genoemd, zo ingewikkeld is dit! Toch vinden we met behulp van onze Zoekbrigade en archiefmateriaal het een en ander te reconstrueren. De namen en geboortedata van Jan Willems halfbroers blijken te kloppen! We vinden helaas uit dat Johan al overleden is. Maar Pieter is gevonden! Hij wil eenmalig een gesprek aan gaan met Jan Willem... Beluister de onderstaande fragmenten voor het hele verhaal.

Het verhaal
Pieter Klaas (Piet) Brouwer, de vader van Jan Willem, komt nog eens ergens. Hij is vrachtwagenchauffeur en helpt mensen met verhuizen: “Tijdens het verhuizen kwam mijn moeder op zijn pad, Elisabeth. De vonk sloeg over! Dat terwijl ze allebei al getrouwd waren.” Uiteindelijk scheiden de twee van hun vorige partners, ze hertrouwen en gaan samenwonen in een woonwagen. Elisabeth en Pieter krijgen samen twee zoons, onder wie Jan Willem.

Over het eerdere huwelijk laat vader niet veel los, ook niet over zijn twee zoons uit dat vorige huwelijk: “Die zoons heten Pieter en Johan. Of hun achternaam ook Brouwer is, weet ik niet zeker. Het kan zijn dat ze een andere achternaam hebben. Mijn vader was een stugge man. Als er iets ter sprake kwam over vroeger, dan werd het meteen afgekapt.”

Vader Piet overlijdt in 2002 en Jan Willem bleef achter met veel vragen over zijn halfbroers en met een hele stapel papieren en foto’s: “Tussen alle papieren sprong er een zwart-wit foto uit, met daarop twee jongens bij de zee. Zouden dat Johan en Pieter zijn? Uit mijn vaders trouwboekje stak een papiertje met daarop de geboortedatums van Johan en Pieter. Dat wakkert natuurlijk de nieuwsgierigheid aan.”

Aanknopingspunten:
* broers Pieter en Johan Brouwer
* Pieter is geboren in april 1941
* Johan is geboren in maart 1943
* mogelijk hebben ze een andere achternaam gekregen
* hun vader is Pieter Klaas (Piet) Brouwer
* hij is geboren in 1918 te Koedijk en overleden in 2002
* Piet werkte als chauffeur bij Jos van der Linden in Utrecht
* één van de halfbroers zou onderwijzer zijn geweest in (de buurt van) Koedijk

Jan Willem Brouwer zoekt twee halfbroers deel 5

Jan Willem Brouwer zoekt twee halfbroers deel 6