Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: familie van Hennie Rond

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: familie van Hennie Rond

Hennie leeft niet meer, maar we spreken wel familie…

We komen erachter dat Hennie is overleden. Hij overleed zestien jaar geleden na een kort ziekbed. Dat doet Joke schrikken: “Ik had ergens al een gevoel dat hij niet meer zou leven. Ik vind het jammer, want ik had hem zo graag nog gezien.” Gelukkig spreken we wel familie die Joke meer kan vertellen over het leven van Hennie. We spreken eerst zijn weduwe, die vertelt dat ze tot zijn overlijden een goed leven heeft gehad met Hennie. Ook kan ze zich Joke nog herinneren. Ook Hennie’s zus Lenie weet nog goed dat Joke en haar broer verkering hadden: “Hij was wel gek op haar, dat weet ik wel.” Joke moet het slechte nieuws eerst laten bezinken, maar kan het zo wel beter afsluiten en Hennie achter zich laten.

Het verhaal

Joke leert Hennie Rond kennen op de dansschool in Castricum begin jaren 60. Ze zijn meteen stapel op elkaar en hebben zo’n drie tot vier jaar verkering. “Ik vond hem een ontzettende lieve jongen en hij was zo knap. Had een mooie witte huid en zwarte haren. Ik vond hem net Elvis. Ik was echt heel gek op hem.”

Ze zien elkaar veel. Joke gaat ook mee naar de bruiloft van Hennie zijn zus in Duitsland en ze gaan vaak samen dansen in Castricum of biljarten. Hennie krijgt een brommer en als hij Joke thuis af zet, gaat hij nog door naar de kroeg in Alkmaar. “Op een dag kwam ik thuis van mijn werk op de fiets en ik zag Hennie zijn ouders bij mijn ouders zitten. Ik dacht al, wat doet de familie Rond hier?” De ouders va Hennie laten Joke weten dat de verkering over is. En plots daarna verhuist het hele gezin naar Schoonhoven. “We mochten elkaar niet meer zien, maar in het geheim hebben we toch nog een paar keer afgesproken in Amsterdam. Maar ik vond het niks dat ik daarover moest liegen tegen mijn ouders, dus ik ben er mee gestopt.” Het gezin verhuist waarschijnlijk naar Schoonhoven omdat de vader van Hennie én Hennie zelf zilversmid waren.

Niet veel later gaat Joke dansen met een vriendin in Bergen en daar komt ze Peter tegen. “'Gaan we dansen Joke?', dat vroeg hij aan me. Toen bracht Peter me naar huis en vanaf die tijd hadden wij wat.” Met Peter is Joke bijna 50 jaar gelukkig getrouwd geweest. Helaas overleed hij vorig jaar. “Peter heeft me altijd aangemoedigd om op zoek te gaan naar Hennie.”

Wat Joke erg dwars zit is dat Hennie zelf nog contact met haar heeft opgenomen toen haar broer op 38 jarige leeftijd overleed. “Mijn man nam de telefoon op en vertelde mij dat het Hennie was aan de telefoon. Ik schrok en hing op. Ik heb zo’n spijt dat ik toen niet een telefoonnummer of adres heb gevraagd.” Joke wil de exacte reden weten waarom zijn ouders bij haar zaten om het uit te maken. “Ik vind het jammer dat we niet zelf hebben kunnen beslissen of we met elkaar verder wilden of niet. Daar waren we toch al wel serieus genoeg voor om dat te kunnen.”