Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: eerste liefde Emmy Cruiming

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: eerste liefde Emmy Cruiming

“Ik wilde met jou verder, maar dat kon niet!”

We vinden Emmy via haar zoon, die ons vertelt dat Emmy inderdaad vroeger een relatie had met Johan Budde en dat hij niet de eerste was die door haar ouders werd afgewezen. “Mijn oma Cruiming heeft ook geprobeerd het huwelijk tussen mijn ouders tegen te houden, maar mijn moeder heeft dat niet nog eens laten gebeuren.” We krijgen Emmy te spreken en die is erg verrast met de zoektocht van Johan: “Wat bijzonder. Ik heb wel eens tegen vriendinnen gezegd dat ik nooit zo verliefd ben geweest als op Johan destijds.” Ze komt als verrassing naar de studio en sluit Johan opnieuw in haar armen. Johan slaat zijn handen voor zijn mond: “Is ze echt hier?” Johan wil weten hoe zij het destijds heeft ervaren en Emmy geeft toe: “Ik had graag gewild dat het anders was gelopen. Ik wilde met jou verder, maar jij had toen al een ander inmiddels.” De twee gaan contact houden en hebben elkaar na zestig jaar weer teruggevonden in dit leven. “Ik hoop dat dát nog lang mag duren”, zegt Johan met een grote glimlach.

Het verhaal
De vriendschap tussen de familie Cruiming uit Amsterdam en de familie Budde uit Rotterdam stamt uit 1928. Een hechte vriendschap, die 45 jaar lang zal duren. De kinderen van beide families groeien met elkaar op als broertjes en zusjes. Johan weet nog goed dat Emmy geboren werd, hij was toen vier jaar oud: “Emmy was eerst een zusje, toen een jeugdvriendinnetje en daarna werd het zelfs meer!”

Op zijn 18e gaat Johan in dienst. Tijdens zijn diensttijd komt hij vaak in de weekenden naar Emmy. Langzaam bloeit er iets moois op. De verkering wordt serieus en Johan weet wat hij wil: hij wil zich met Emmy verloven. Hij twijfelt geen moment en stapt naar Emmy’s ouders: “Ik was kind aan huis daar, als een soort tweede zoon, er was geen haar op mijn hoofd die dacht dat zij het niet goed zouden vinden.” Niets is minder waar. “Emmy zat erbij. Ze zeiden: ‘dat kan niet, jij bent protestant en Emmy is katholiek.’ Dat was heel erg. De verhouding tussen mij en Emmy was vanaf dat moment meteen afgelopen.”

Twee jaar later komt Johan er achter dat zijn broer Chris ook achter Emmy is aan gegaan. “Hij bleek zijn gehele tijd in Indonesië met haar te hebben geschreven! En niemand in de familie wist dat!” Het betekent uiteindelijk het einde van een vriendschap van 45 jaar tussen de beide families. Johan heeft er nooit meer over gesproken en weet ook niet hoe het met Emmy is afgelopen: “Ik heb later gehoord dat Emmy naar een Rooms-Katholiek Internaat in Limburg moest van haar ouders.”

Hoe zou het Emmy zijn vergaan naderhand? En zou Emmy ook nog wel eens aan Johan gedacht hebben?