Adres Onbekend
KRO-NCRV

Chinese familie Sun

foto: Gerda
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese familie Sun

“Ik heb de eetstokjes van hun restaurant hier nog liggen!”

Gerda komt naar de studio om haar verhaal te vertellen. Wat ze niet weet dat is dat mevrouw Sun samen met haar dochters Femay en Fairy ook die kant op is gekomen! “Ik heb de stokjes van jullie Chinese restaurant nog altijd bewaard!” Beluister het fragment hieronder voor deze emotionele ontmoeting.

Als 10-jarig meisje woont Gerda aan het Kraaienplein in Amsterdam-Noord: “Een alleenstaande vriendin van mijn moeder, ‘tante Truus’, had altijd kostgangers in huis, vaak ook politieke vluchtelingen. Begin jaren 60 woonde de familie Sun uit Taiwan bij haar in: vader, moeder en hun twee dochters Femay en Fairy. Aangezien mijn lagere school naast de kleuterschool van Fairy lag, haalde ik haar iedere dag op om samen naar school te gaan. Zodoende ben ik daar jarenlang dagelijks over de vloer geweest.”

Gerda komt dus veel thuis bij de familie Sun: “Ik dronk vaak thee met ze en meneer en mevrouw Sun hebben het eten verzorgd toen mijn zus zich ging verloven. Ik mocht mee naar de enige winkel waar je Aziatische kruidenierswaren kon kopen, toko’s had je toen nog niet. We gingen ook met de beide gezinnen naar het strand, het contact was erg hecht. Ik heb ze ruim tien jaar meegemaakt. Uiteindelijk zijn ze in Purmerend terechtgekomen en in Amsterdam zijn ze een Chinees restaurant begonnen: ‘Ching Hua’. Ik heb de stokjes van het restaurant hier nog liggen! Maar inmiddels heb ik alle Chinese restaurants en familie Suns in de omgeving gebeld en niemand weet waar deze lieve mensen gebleven zijn...

Aanknopingspunten:
*
de familie J. Sun
* de familie bestond uit vader, moeder en de twee dochters Femay en Fairy Sun
* Femay Sun is geboren rond 1958 en Fairy Sun rond 1956
* de familie Sun is afkomstig uit Taiwan en kwam in 1960 naar Nederland
* van 1960 tot 1965 woonde de familie aan het Kraaienplein in Amsterdam-Noord, in de kost bij mevrouw Truus Ripken
* na 1965 verhuisde de familie Sun naar de Scheldestraat 28 in Purmerend
* na 1965 opende de familie snackbar ‘Roelof’ aan de Cornelis Anthoniusstraat in Amsterdam
* en ze begonnen ook een Chinees restaurant ‘Ching Hua’ aan de Tweede van der Helststraat in Amsterdam
* Fairy en Femay Sun zouden nu zestigers moeten zijn

Foto's familie Sun