Adres Onbekend
KRO-NCRV

Beste vriendin Saskia Keuning

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Beste vriendin Saskia Keuning

"Wat voor leven heeft ze nu?"

Tijdens de uitzending
Een luisteraar mailt ons dat Matilde een voormalige collega van haar is en dat ze contact op gaat nemen met een andere oud-collega. Terwijl we nog volop aan het zoeken zijn, krijgen we een telefoontje. Groot nieuws: we hebben Saskia aan de lijn! Ze is enthousiast en haast zich naar de studio, waar ze Matilde in de armen vliegt. "Geweldig dat je de moeite hebt gedaan om mij te zoeken!". Beluister de fragmenten hieronder voor de ontmoeting.

Het verhaal
Matilde groeit op op Mallorca met een Nederlandse vader en een Spaanse moeder. "Mijn vader kwam met zijn jacht tijdens een storm terecht op Mallorca. Hij is daar blijven hangen en ontmoette daar een danseres, mijn moeder. Zij hadden een groot leeftijdsverschil, maar werden heel verliefd. Ik ben hun tweede kind. In het begin woonden ze op een boot, maar toen ik werd geboren, wilde mijn vader een huis huren. Op het water wonen vond hij te gevaarlijk voor kinderen."

Het gezin heeft het fijn in Spanje, maar wegens omstandigheden krijgt Matilde's vader heimwee naar Nederland. "Op tienjarige leeftijd ben ik met mijn ouders, zus en broertje naar Nederland verhuisd. Ik sprak nog geen Nederlands, maar moest al wel meteen naar school. Op de Montessorischool in Amsterdam-West zag ik Saskia Keuning af en toe al, maar pas toen we op de middelbare school bij elkaar in de klas kwamen werden we goede vriendinnen. Wij waren een beetje de buitenbeentjes van de klas. Ik denk omdat Saskia en ik anders waren dan de andere meisjes, zij waren wat losbandiger. Radio Veronica was toen bekend en die stijl van Veronica was toen in de mode. Ik noem ze Veronica-meisjes. Wij werden nooit door hen uitgenodigd, maar wij zonderden onszelf ook wel af hoor."

Als de zomer aanbreekt, vertrekt Matilde met haar familie zoals elk jaar naar Spanje voor een vakantie. “Ik leerde daar een Spaanse jongen kennen en werd verliefd. Hij is nu ook mijn man, Miguell.” In aanloop naar het huwelijk tussen Matilde en Miguell zien de vriendinnen elkaar veel minder. "We gingen nog wel naar koopavonden in de stad en deden daar drankjes, maar lang niet zo vaak meer als voorheen. Op mijn twintigste ben ik uiteindelijk getrouwd. Mijn man had op dat moment geen baan en ik wilde naar Spanje verhuizen, dus ik wilde trouwen en daar gaan wonen. Dat hebben we ook gedaan."

Eenmaal in Spanje duikt Matilde in haar nieuwe leven. Ze laat haar Nederlandse leven achter zich, wordt moeder en woont enkele jaren in Spanje. Maar nu ze weer in Nederland woont, komt Saskia terug in Matilde's gedachten. "Ik wil zo graag weten of Saskia goed terecht is gekomen en of ze gelukkig is. Wat voor een leven heeft ze nu? Misschien worden we wel weer vriendinnen net als vroeger..."

Aanknopingspunten

* Saskia Keuning (spelling van de achternaam is onzeker)
* geboren in 1956
* is enig kind
* heeft Joodse ouders
* woonde in Amsterdam-West
* ging naar de lagere Montessorischool Amsterdam-West
* ging naar de middelbare Montessorieschool Amsterdam-West
* ze was in opleiding voor politieagent bij politiebureau aan de Marnixstraat in Amsterdam (waarschijnlijk eind jaren 70)
* had rode haren, groene ogen en sproeten

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Matilde en Saskia

beste vriendin Saskia Keuning