Adres Onbekend
KRO-NCRV

Een herinnering aan zoon Jozef

  1. Nieuwschevron right
  2. Een herinnering aan zoon Jozef

We herbeleven het mooiste Moederdagverhaal van Adres Onbekend

Ida komt op haar 14de als kindermeisje in huis bij een familie in Oegstgeest. Wat begint als een leuke bijbaan, eindigt voor Ida in een nachtmerrie.


Ida is 17 als ze naar de huisarts gaan omdat ze rare klachten heeft: ze blijkt zwanger te zijn. Er ontstaat grote verwarring: Ida kan onmogelijk zwanger zijn want ze heeft "nog nooit het spel gespeeld." Dan herinnert ze zich dat ze van de man des huizes op een avond een glaasje melk heeft gekregen waarna ze in een diepe slaap is gevallen. Later herinnert ze zich ook dat hij als in een droom ontkleed wegrende uit haar slaapkamer. De man geeft het misbruik toe en wordt gestraft, maar Ida ook: zij moet haar zoontje meteen na zijn geboorte afstaan. Ze geeft hem de naam Jozef.

Jarenlang zoekt ze haar eerstgeborene, maar het lukt niet om hem te vinden. Ze zou hem zo graag een keer willen zien en weten dat het goed met hem gaat. Haar dochter Ria schakelt Adres Onbekend in en samen komen ze naar de studio. Deze schijnbaar onmogelijke zoektocht wordt opgelost door Tonnie van de Zoekbrigade. Met haar hulp lukt het om Jozef te vinden en krijgt Ida antwoorden op haar vragen.

Samen met Ria kijken we terug naar de impact die dat heeft gehad op het leven van haar moeder en van haar zelf.