Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vader Pieter Johannes Steinraht

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vader Pieter Johannes Steinraht

Tijdens de uitzending:
Wij vinden een overlijdensadvertentie van Corrie Lauman. Op de advertentie staat Pieter als levenspartner aangeduid en naast Pieter worden er drie kinderen van Corrie genoemd, waaronder Inge. Inge heeft nooit geweten dat Pieter een kind had en is er van overtuigd dat Pieter dit zelf ook nooit heeft geweten: ‘Je lijkt op je vader! Ik ben zelfs een beetje emotioneel. Piet was zo’n leuke lieve man, zeker voor mijn moeder.' Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Frank groeit op bij zijn moeder Greetje en haar man Klaas. Zij wonen aan de Beukerstraat in Purmerend. Frank kreeg altijd van zijn opa, de vader van zijn moeder, te horen dat Klaas eigenlijk niet zijn echte vader is. "Mijn opa vertelde mij dat mijn moeder destijds verliefd was op iemand die daar in de buurt bezig was voor de woningbouw. Mijn moeder heeft nooit geweten dat mijn opa mij dit verteld heeft. Ik durfde het niet aan mijn moeder te vragen of het klopte, dus ik heb het zo gelaten. Ik dacht: het zal allemaal wel."

Een familielid van Frank is bezig met een stamboomboek en Frank besluit om hem het hele verhaal te vertellen. Hij raadde Frank aan om zich aan te melden voor MyHeritage. In december 2022 kreeg Frank de uitslag binnen. "Ik had matches op MyHeritage met de familie Steinraht. Wat blijkt nou: mijn opa had altijd gelijk. Klaas is niet mijn vader...”

Dat Klaas niet de echte vader van Frank is komt aan als een schok: "Eerst denk je nog wat moet ik ermee? Maar langzamerhand denk je: dit betekent dat ik misschien halfbroers of -zussen heb. In ieder geval neven en nichten die ik wel wil leren kennen. Mijn schoondochter heeft alles voor me uitgezocht en zij kwam erachter dat alleen Pieter Johannes Steinraht uit 1932 mijn vader kon zijn. Hij moet mijn vader zijn geweest!”

Frank heeft vind zijn volle neef Rik Steinraht en neemt contact met hem op: “Ik hoopte dat hij mij verder kon helpen. Maar hij heeft zijn oom Pieter Johannes niet zo goed gekend. Rik heeft mijn vader maar één keer gezien en wist niet eens of hij wel of geen kinderen had. Zo weinig contact was er binnen die familie.”

Frank is geboren in januari 1961 en vermoed dat zijn moeder en Pieter Johannes elkaar rond april 1960 zijn tegengekomen. In de periode dat Pieter Johannes Steinraht omging met de moeder van Frank woonde hij ook in Amsterdam Noord. Dat weet Frank omdat hij via Rik de persoonskaart van Pieter Johannes uit het Amsterdams archief heeft toegestuurd gekregen. Daarop staat een hoop informatie. Onder andere een heleboel adressen in Amsterdam en Roermond.

Op de persoonskaart staat nog een naam, namelijk Willem Cornelis van Zeijderveld en deze Willem staat als zoon op de persoonskaart.
"Ik hoop dat Willem heeft samengewoond met mijn vader Pieter Johannes en hem persoonlijk gekend heeft. Broers en zussen van mijn vader zijn al overleden, neven hebben hem niet goed gekend. Dus mijn enige hoop is dat deze Willem Cornelis nog actieve herinneringen heeft aan mijn vader en misschien foto’s heeft, lijkt me wel toch?"

Eigenlijk is alles en iedereen over zijn vader welkom: “Iedereen is welkom. Ik wil meer van mijn vader weten!"

Aanknopingspunten:
* Pieter Johannes Steinrath
* Pieter Johannes is geboren in november 1932 te Amsterdam
* Pieter is overleden in 2004
* Pieter zou in Amsterdam en Roermond hebben gewoond
* Pieters (stief?)zoon Willem Cornelis van Zeijderveld
* Willem is geboren in 1948
* Pieter Johannes zou rond april 1960 onderhoudswerkzaamheden gedaan hebben voor een woningbouw in Purmerend

Vader Pieter Johannes Steinrath

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend