Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: goede vriend Fred de Gast

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: goede vriend Fred de Gast

“Je moet weten dat ik je nooit ben vergeten”

De Zoekbrigade komt met een adres in Bremen. Fred blijkt inderdaad nog in Duitsland te wonen. We spreken eerst een goede vriend van Fred, die ons vertelt dat Fred ernstig ziek is. Wanneer we Fred spreken blijkt hij zelfs in het ziekenhuis te liggen, maar hij vindt het zo leuk dat Noor hem zoekt dat hij ondanks dat aan de lijn komt voor haar: “Wat enig dat je me zoekt, Noor! Ik heb nog vaak aan jou gedacht en al die anderen uit Leiden.” Noor schrikt ervan dat Fred zo ziek is, maar is blij om hem te spreken. Ze doet hem de groeten van al zijn vrienden uit Leiden en deelt hem mee dat ze hem nooit is vergeten. Ze gaat hem zo snel mogelijk opzoeken in Bremen.

Het verhaal
Noor en Fred kennen elkaar van school: de Rembrandt aan de Hoge Rijndijk in Leiden. Ze zitten bij elkaar in de klas en dat is de start van een mooie vriendschap. “Hij was echt een allemansvriend, een hele leuke jongen waar ik niets anders mee heb gedaan dan keihard lachen. Elke dag weer.”

De vriendschap gaat zelfs zo ver dat Fred iedere dag bij Noor en haar moeder een borreltje komt drinken op half vijf in de middag. Hij wordt er kind aan huis en zelfs wanneer Noor enige tijd in Engeland verblijft, blijft Fred haar moeder opzoeken. Hij helpt ook met de boodschappen en rijdt zelfs stiekem een keer met de politieauto van zijn vader rond om de boodschappen te vervoeren. “Hij zocht altijd de grenzen op. Als ik aan hem terugdenk schiet ik al in de lach.”

De laatste keer dat Noor haar goede vriend Fred ziet, is op een trouwerij van gezamenlijke vrienden. Inmiddels is dat alweer dertig a vijfendertig jaar geleden. Volgens Noor was het puur een platonische vriendschap of zou er toch meer achter hebben gezeten?

Aanknopingspunten:
* Fred de Gast, nu rond de 67 jaar oud
* Zat op het Rembrandt aan de Hoge Rijndijk in Leiden in de jaren 60
* Uiterlijk: blond en lang en altijd keurig gekleed
* Zijn vader werkte bij de Rijkspolitie
* Fred zelf werkte op Mallorca als reisleider en keerde terug als hippie
* Verloofde zich met een Duitse vrouw
* Gepensioneerd en zou nu wonen in Duitsland.