Adres Onbekend
KRO-NCRV

Biologische vader Paul Kiljan

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Biologische vader Paul Kiljan

"Is er misschien nog familie?"

We vinden archiefstukken waaruit blijkt dat Lex' moeder bij een meneer Kiljan heeft ingewoond, alleen is dat geen Paul... Hij heet Julius Kiljan en hier komt het frappante: Julius heeft een broer die Alexander heet, net als onze zoeker. Uiteindelijk reageert Sandra Kiljan, de dochter van deze Alexander Kiljan, en zij ziet direct gelijkenissen: "Jouw gezicht lijkt sprekend op dat van mijn vader! Dus het zou best goed kunnen zijn dat wij familie zijn, Lex... Jullie dragen zelfs dezelfde zonnebril op de foto's!" Lex is dolblij dat hij waarschijnlijk toch nog familie heeft gevonden. Een DNA-test zal uitsluitsel moeten geven.

Benieuwd naar het hele verhaal? Beluister dan naar de uitzending van zondag 31 maart 2024!

Het verhaal
Lex twijfelt lang of hij zijn biologische vader wel moet gaan zoeken. "Toen ik mijn ontstaansgeschiedenis hoorde, stond ik nou niet direct te springen." Lex vindt namelijk papieren van de rechtbank. "Hierin stond dat mijn vader in eerste instantie ontkende dat ik zijn zoon was. Maar uiteindelijk heeft een bloedtest uitgewezen dat ik toch een kind ben van Paul Kiljan. Die naam heeft mijn moeder, Fiet van Amerongen, ook wel eens genoemd, hoewel ze er verder nooit veel over wilde zeggen. Het dossier van de rechtbank ben ik helaas kwijtgeraakt en navraag bij de rechtbank levert ook niets op. Er zaten papieren in over de alimentatie en een babyfoto van mij. Misschien dat mijn moeder die aan hem wilde laten zien toen?"

Nu is Lex toch nieuwsgierig. "Wat was mijn vaders kant van het verhaal? Is er misschien nog familie? En ja, wie heet er nou Kiljan? Dat kunnen er toch niet heel veel zijn. Ik hoop dat het lukt om eindelijk meer duidelijkheid te krijgen en verhalen over mijn vader te horen."

Aanknopingspunten:
* biologische vader Paul Kiljan
* had in 1947/1948 omgang met Fiet van Amerongen
* zij is geboren rond 1923, mogelijk is Paul ook rond die tijd geboren?
* Fiet woonde destijds op de Hemonystraat in Amsterdam
* in 1948 is zij bevallen van een zoon: Lex
* er is een rechtszaak geweest over het vaderschap
* middels een bloedtest is aangetoond dat Paul Kiljan de vader van het kind was
* hij moest vervolgens alimentatie betalen, die werd opgehaald door meneer Van der Haven uit Amsterdam (Fiets zwager)
* vermoedelijk woonde Paul toen nog thuis
* moeder Fiet werkte bij Firma Leisner, vermoedelijk een grafisch bedrijf
* Fiet is overleden in 1980