Adres Onbekend
KRO-NCRV

Jeugdvriend Fred de Jong

  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugdvriend Fred de Jong

"Wat bijzonder dat jullie het nog zo vaak over mij hebben!"

De dochter van Fred hoort de oproep van Coby en Wim op Omroep Zeeland. Hij wil dolgraag contact met Wim en Coby: "Wat bijzonder dat jullie mij nou zoeken, dat jullie het nog zo vaak over mij hebben!". Het hele gesprek luister je hieronder.

Het verhaal
Wim en Coby zijn al 61 jaar getrouwd. Ze gaan door een moeilijke tijd, nadat Wim een hersenbloeding krijgt en lijdt aan Alzheimer. Hierdoor herinnert hij zich vooral wat hij vroeger heeft meegemaakt. Coby: "Maar een iemand komt telkens terug... zijn jeugdvriend Fred de Jong! Hij zegt steeds dat het zijn grootste vriend is. Ik zou Fred heel graag Coby vertelt dat Wim het alleen nog maar heeft over Fred en dat het zijn grootste vriend is! Ik zou Fred heel graag vinden, als verrassing voor Wim!"

In 1950 wonen Wim en Fred aan de Raperstraat in Rotterdam. Ze zijn tussen zo'n vijftien jaar oud en wonen precies tegenover elkaar. Hierdoor worden ze goede vrienden en ze voetballen vaak samen: "Fred was een vrolijke, vriendelijke en gezellige man, net als Wim. Ze zaten samen in een grote club jongens. Daar leerde ik Wim kennen!” En Fred leerde in daar ook zíjn vrouw kennen!"

Nadat Wim en Coby trouwen, verhuizen ze en dat is het begin van het eind voor de vriendschap tussen de twee jongens: "Wij zijn in de buurt van Blijdorp gaan wonen. Maar we zijn zelfs niet naar elkaars trouwerij geweest... De laatste keer dat ik Fred zag was bij de huisarts aan de Straatweg. Hij vertelde me toen dat hij ging verhuizen naar de Kameleonstraat in Schiebroek. Daar zijn we toen langsgegaan, maar niemand was op dat moment thuis. We hebben het daar bij gelaten...”

Aanknopingspunten:
* Fred de Jong
* geboren in 1936/1937
* laatst bekende adres: Kameleonstraat in Schiebroek te Rotterdam
* woonde daar in een benedenhuis
* woonde rond 1950 in de Raperstraat te Rotterdam
* voetbalde destijds op het landje van Rotten in Rotterdam
* was getrouwd
* heeft een zoon die in Spanje woont (mogelijk woont hij weer in Nederland)
* heeft een dochter die in Nederland een zaak heeft met babyspullen
* Fred werkte op de grote markt in Rotterdam
* verkocht kleding en tweedehandsspullen en heeft altijd in die sector gewerkt

Wim zoekt jeugdvriend Fred de Jong