Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: vriendin Ana Paula Mendoza

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: vriendin Ana Paula Mendoza

“Je bent niets veranderd!”

In het archief van Beeld en Geluid komt Ana Paula ruimschoots voor, want ze is 20 jaar lang gefilmd voor het programma “Waar hoor ik thuis”. Het is heel leuk om een jonge Ana Paula te horen vertellen over wat ze gaan koken, 10 jaar later vertelt ze dat ze vroeg uit huis is gegaan en deels is opgegroeid in tehuizen. Dat laatste bevestigt het vermoeden van Astrid dat Ana het niet fijn had thuis. In het laatste fragment uit 1999 horen we dat Ana Paula moeder is geworden. Maar hoe is het daarna gegaan? Astrid kan het Ana Paula zelf vragen, want met hulp van de Zoekbrigade hebben we haar kunnen vinden! Het is alsof de tijd heeft stilgestaan; de vriendinnen vliegen elkaar in de armen en zitten na de uitzending gemoedelijk bij elkaar om de laatste 20 jaar bij te spreken. Astrid herkent Ana Paula meteen: “Je bent niets veranderd, ik zou je zo herkend hebben!”


Het verhaal
Astrid Lens (55) komt in 1978 vanuit Suriname naar Nederland. Ze woont bij haar vader op de Vincent van Goghstraat en gaat om de hoek naar de Mavo. Een jaartje later komt Ana Paula Mendoza bij haar in de klas. Ana Paula komt naast Astrid zitten: "In die tijd had je nog niet veel migrantenkinderen, dus we trokken meteen naar elkaar toe."

De meisjes zien elkaar vooral op school en in schooltijd: als er een tussenuur is, brengen ze dat bij Astrid thuis door. Ze gaan nooit naar Ana Paula. Astrid meent dat ze het thuis niet fijn had. Ana Paula sprak er nooit over. Op school is Ana Paula altijd heel vrij: "Ze werd een punker. Ze was dol op Nina Hagen en Blondie."

Na twee jaar verliezen ze elkaar plotseling uit het oog omdat hun school wordt opgeheven. Astrid gaat naar de LHNO en heeft geen idee waar Ana Paula is beland. Een paar jaar daarna komen ze elkaar bij de metro tegen, maar meer dan hallo en dag zit er niet in omdat Ana Paula's metro arriveert.

Astrid heeft laatst nog van Ana Paula gedroomd: "Ineens waren we in Portugal en ging ik naar de markt om koffie voor haar te kopen."