Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet gevonden: jongen uit internaat Jan Hermsen

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet gevonden: jongen uit internaat Jan Hermsen

We bellen wel vijftig Hermsens, maar de juiste is nog niet gevonden...

Helaas... We bellen met de voltallige redactie wel vijftig Hermsens af, maar de juiste hebben we nog niet te pakken. Beluister onderstaande fragmenten om het verhaal van Ton en Frans te horen.

Het verhaal
Ton ontmoet Jan Hermsen wanneer zij samen in het katholieke internaat Harreveld zitten halverwege de jaren 60. Dit is voor Ton de fijnste groep die hij ooit heeft gehad: “Die groep die wij toen hadden, ik zou het liefst die hele groep bij elkaar hebben! Dat was een op en top groep, ik kan het niet uitleggen.”

Het moeilijke leven in het internaat brengt de twee jongens dicht bij elkaar. Ze hebben ook een goede band met groepsleider Frans. Frans heeft mooie herinneringen aan die tijd: “Daar zaten allemaal fantastische jongens zoals Ton en Jan. Ik trof daar alleraardigste jongens aan en ik begreep niet waarom ze daar zaten.” Samen zijn Ton en Frans, die altijd contact hebben gehouden, nu op zoek naar deze bijzondere Jan Hermsen.

Wanneer Frans plotseling ernstig ziek wordt eind jaren 60, is het Jan die de leiding op zich neemt: “Het bijzondere is dat ik ziek voor de groep stond, want er was niet zomaar een vervanger. Toen heeft met name Jan Hermsen het op zich genomen om mij samen met de andere jongens te verplegen. Dat is aandoenlijk, hoe die jongens die uit huis geplaatst zijn toch zo voor mij gingen zorgen. Jan zorgde dat ik mijn medicijnen nam en genoeg sliep. Die jongens hebben toen het heft in eigen handen genomen om hun groep te onderhouden. Jan heeft mij verpleegd tot ik weer in staat was om de groep te begeleiden. Dat heeft mij diep geraakt.”

Juli 1967 is erg speciaal voor Jan en Ton. Frans gaat trouwen en hij vraagt de twee jongens als misdienaars voor de bruiloft. Ton: “We waren echt uitverkorenen dat we mee mochten! We hadden altijd weinig zakgeld en nu rookten we stiekem de sigaretten die op tafel stonden daar. Dat zijn dingen die je gewoon niet vergeet.”

Aanknopingspunten:
* Jan Hermsen
* geboren rond 1950
* zat van begin jaren 60 tot eind jaren 60 op het Katholieke internaat
Harreveld
* Frans van Ool was groepsleider van de groep
* Jan was toen klein van postuur
* hij was op de bruiloft van Frans van Ool in juli 1967
​* kwam uit Noord-Limburg (grens met Brabant? Of was het Weert?)