Adres Onbekend
KRO-NCRV

Indische vriendin Marion van der Voet

  1. Nieuwschevron right
  2. Indische vriendin Marion van der Voet

“Het eerste wat Marion deed was rijst koken voor ons met sambal oelek”

Sigrid (77) en Astrid (81) Vatteroth kennen hun gezamenlijke vriendin Marion van der Voet vanuit Indonesië. Ze groeien hun eerste levensjaren met haar op, maar in 1950 gaat Marion met haar familie met de boot naar Nederland. Sigrid en Astrid Vatteroth volgen enkele jaren later. Wanneer zij vlak voor Sinterklaas in de begin jaren 50 Amsterdam binnen varen, staat Marion van der Voet hen al op te wachten. “Het eerste wat Marion en haar moeder deden was rijst koken voor ons. Met sambal oelek. We hebben ons helemaal vol zitten vreten toen na die 28 dagen op een boot.”

Eenmaal aangekomen in Nederland settelen de gezusters Vatteroth zich aan de Overtoom. Marion van der Voet woonde al in de Runstraat en kwam heel vaak langs. Sigrid herinnert zich nog goed hoe de moeder van Marion op die feestjes haar viool pakte en begon te spelen en Astrid kent het hele lied nog haar hoofd.
Astrid en Sigrid houden contact met Marion en haar moeder tot het moment dat ze trouwen. Daarna verliezen ze Marion uit het oog. Sigrid herinnert zich nog dat Marion ging emigreren naar Amerika met haar moeder en diens vriend Bert.

Wat zou er van Marion geworden zijn? Heeft ze ook nog aan de zusjes Vatteroth gedacht? Misschien is ze wel teruggekeerd naar Nederland?

Aanknopingspunten:
* de Indische Marion van der Voet, nu rond de 84 jaar oud
* woonde aan de Runstraat in Amsterdam
* kwam in 1950 vanuit Nederlands-Indië naar Nederland
* woonde met haar biologische moeder ‘tante Voetje’ en haar toenmalige vriend: Bert