Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: neef Jan en nicht Cobie Veenstra

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: neef Jan en nicht Cobie Veenstra

Cobie heeft even de tijd nodig om alles te verwerken en neemt daarna contact op met Martha

Het balletje gaat rollen als er een goede tip binnenkomt over Cobie. In eerste instantie is Cobie huiverig, want ze wil niets met familie te maken hebben. De reden voor de breuk is niet het donor-verhaal, maar een andere ernstige misstand in het gezin. Om die reden is ook broer Jan uit het gezin verdwenen en uit Cobies leven. Cobie vindt het lastig om weer geconfronteerd te worden met dát verleden, maar wil na bedenktijd graag contact met haar tante in Australië. Die heeft alle begrip voor de reserves van haar nichtje, maar is blij dat ze gevonden is.

Het verhaal
Martha Klarenbeek-Veenstra (70) wil graag weten hoe het met de oudste kinderen van haar broer Henk Veenstra gaat. Jan en Cobie kwamen veel bij Martha en haar man Herman toen zij zelf nog geen kinderen hadden: "Het waren schatten van kinderen. Ze wilden altijd graag naar tante Martie en ome Herman".

Martha Veenstra is de jongste thuis. Haar broer Henk zit nog in dienst, als hij rond 1957 trouwt met de Utrechtse Anita van der Laan. Martha kan het erg goed met haar schoonzus Anita vinden. In 1965 trouwt Martha met Herman Klarenbeek. Ze krijgen vaak bezoek van de oudste kinderen van Anita en Henk: neefje Jan en zijn zusje Cobie.''Het waren schatten van kinderen. Ze wilden altijd graag naar tante Martie en ome Herman".

In 1978 emigreren Martha en Herman naar Australië. Martha vindt het belangrijk om contact met de familie te houden en belt vaak met Anita. Die is na de geboorte van haar jongste kind ziek geworden: ze heeft een nierziekte die haar langzaam sloopt en haar in 1998 fataal wordt.

Wat er precies is gebeurd, weet Martha niet. Haar broer Henk wil er niet over praten en de andere kinderen willen ook niets zeggen. Het verhaal is dat Jan en Cobie wel een match waren voor donatie, maar dat ze geen nier wilden afstaan aan hun moeder en dat daarom hun vader Henk ze heeft verbannen uit het gezin. Martha weet dat hun moeder helemaal geen nier van haar kinderen wilde. Ze wil graag contact met Jan en Cobie en ze denkt ook dat zij contact met haar op prijs zullen stellen.