Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriendin Marietje van Bommel

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendin Marietje van Bommel

Marietjes zus en neefje komen aan de lijn voor Miek!

Helaas blijkt Miek gelijk te hebben, want Marietje is al in 2009 overleden. Wel leeft haar jongere zus Wil van 91 jaar nog en ook neefje Dick heeft enkel fijne herinneringen aan zijn favoriete tante Ietje. Zij komen allebei aan de lijn voor Miek, die haar oren niet kan geloven: "Ooohhh ik wil heel graag wat zeggen, maar ik weet niet wat! Wat geweldig dit!" Beluister het fragment hieronder voor deze ode aan Marietje van Bommel.

Het verhaal
Miek uit Dronten is met haar 98 jaar nog goed bij de tijd. Toch dwalen haar gedachten regelmatig af naar haar jeugd in Scheveningen: “Mijn moeder overleed toen ik vijf jaar oud was. Ik groeide alleen bij mijn vader op, tot mijn stiefmoeder in beeld kwam. Ze zorgde goed voor ons, maar er was weinig warmte. Ook op school vond ik het vreselijk, ik was helemaal geen andere kinderen gewend! Maar ik vond veel steun bij Marietje van Bommel. Ik mocht bij haar thuis thee komen drinken, ik weet nog precies aan welke kant van de tafel ik altijd zat. Dat gezin heeft een hele grote stempel op mij gedrukt. Die warmte, die uitstraling. Dat is echt iets wat ik de laatste jaren zo voel.”

Toch vermoedt Miek dat Marietje er niet meer zal zijn: “Wat dat betreft ben ik natuurlijk een uitzondering, dat realiseer ik me wel hoor. Marietje zou ook ongeveer 98 moeten zijn. Maar stel dat het al lukt om bijvoorbeeld een broer of zus van haar te spreken die iets over haar leven kan vertellen... Dat zou ik geweldig vinden! Ze was mijn enige vriendinnetje in die tijd.”

Aanknopingspunten:
* Marietje van Bommel
* geboren rond 1925
* had als kind steil kortgeknipt haar met een strik erin
* kwam uit een groot gezin met meerdere kinderen
* ze woonden in een bovenwoning aan de Vijzelstraat in Scheveningen
* ze zat op de Heilige Hart school (Cordi Sacratisimo)

Zoekster Miek nu en vroeger

Miek zoekt vriendin Marietje van Bommel