Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Gré vond oud-leerling Alien Nijenhuis

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Gré vond oud-leerling Alien Nijenhuis

"We zijn zo blij dat we elkaar terug hebben gevonden!"

De zoektocht van Gré uit Epe bezorgt iedereen in de studio kippenvel. Dat wordt nog eens versterkt door Alien en haar dochter Esther, wanneer we dichter bij de oplossing komen. We komen erachter dat Alien tot haar 18e in het kindertehuis heeft gewoond en dat zij tot voor kort daar zelfs heeft gewerkt als gezinsouder. En kort geleden was Alien nog in Epe en vertelde ze haar dochter dat ze zo graag weer in contact zou komen met haar lieve juf uit Epe. Het bezorgt dochter Esther dan ook tranen wanneer ze hoort van Gré’s zoektocht: “Hier gaat mijn moeder zo blij mee zijn!” Alien komt naar de studio om Gré te ontmoeten. Ze vallen elkaar huilend in de armen: “Ik wilde jou zo graag weer zien!”, roept Alien uit. “En ik wilde jou ook zo graag weer zien!” Alien vertelt nog vaak aan haar juf gedacht te hebben: “Ik had erg graag bij jullie gebleven indertijd.” Na de uitzending hebben ze een heel leven bij te praten….

Het verhaal
Gré werkt in 1971 als docent op De Sprengenborg in Apeldoorn, een middelbare school. “Ik was zo’n dertig jaar oud en stond net zes jaar voor de klas. Ik vond het fantastisch. Toch denk ik achteraf dat ik meer sociaalpedagogisch hulpverleenster was dan docent. Ik ging me verdiepen in de leerlingen. Er zat zo rond 1972 een meisje bij mij in de klas met de naam Alien en zij viel mij op omdat ze teruggetrokken was. Ik kwam erachter dat Alien op ‘De Enk’ woonde, in een kindertehuis. Ik had met haar te doen, want al snel had ik door dat ze het daar niet altijd even leuk had.”


Gré ontfermt zich al snel over Alien. Alien logeert in de weekenden bij Gré en haar man Jan. Ze geven Alien zoveel mogelijk persoonlijke aandacht. Het contact tussen Gré en Alien duurt jammer genoeg maar twee jaar. Gré besluit in 1974 de school te verlaten. Ze is dan zwanger en stopt tijdelijk met lesgeven. Gré trouwt indertijd met Jan en krijgt later met hem drie kinderen: “Maar Alien had daar prima bij gekund.”

Gré en haar man proberen Alien volledig in hun gezin op te nemen en dienen daartoe een schriftelijk verzoek in. Tot ieders grote teleurstelling wordt dit verzoek door de majoor van het kindertehuis afgewezen. Er is helaas nooit afscheid genomen van Alien. Tot grote spijt van Gré en haar man Jan, met wie Gré nog steeds samen is. “Ik voelde me een soort moeder voor haar. Dat heb ik helaas niet af kunnen maken.”

Gré hoopt dat het Alien goed is gegaan in het leven: “Ik hoop gewoon zo dat ze goed terecht is gekomen en dat ze net zulke mooie herinneringen aan mij heeft als ik aan haar.”