Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: meer info over oma's onderduiktijd

foto: Sharon
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: meer info over oma's onderduiktijd

“Ze deed alles om er niet Joods uit te zien.”

Sharon en haar moeder Roos komen samen aan de lijn om hun verhaal te doen. Het is een moeilijke zoektocht. We vinden veel informatie over de familiegeschiedenis van Sharon en Roos. Maar helaas komen we erachter dat Aletta Zwiersen en haar broer Jaap geen kinderen hebben gekregen. We moeten het dus echt hebben van mensen die meer weten over Villa Pa la Boean of over de onderduiktijd van moeder en oma Stella Godschalk, in de oorlog beter bekend als Willy de Ruiter. Wie weet meer? Bel 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl. Het hele verhaal hoor je in het fragment hieronder.

Het verhaal
Wanneer een oude foto van een villa in Hilversum opduikt bij haar moeder, komen de vragen bij Sharon: “Mijn oma Stella was Joods en probeerde uit handen te blijven van de Duitsers tijdens de oorlog. Dat deed ze door als dienstmeisje te werken in Villa Pa la Boean in Hilversum. Die villa is te zien op de foto. Stella ging zich ‘Willy de Ruiter’ noemen en blondeerde haar donkere haar. Alles om er niet Joods uit te zien. En dat is gelukt.”.

Pas na de oorlog durft Stella te bekennen hoe ze echt heet: “Juffrouw Aletta Zwiersen woonde in de villa en was de pensionhoudster. Mijn oma vertelde na de oorlog aan haar dat ze in werkelijkheid Joods is en dat ze Stella heet. Aletta vond het vreselijk om te horen dat Stella het nooit eerder had durven zeggen! Ze hebben nog lang contact met elkaar gehad en Stella is regelmatig op bezoek geweest bij Aletta in Hilversum.”.

Sharon wil graag meer weten over haar oma en hoe haar onderduiktijd als dienstmeisje ‘Willy’ is geweest: “Stella en Aletta waren bevriend, misschien dat er familie van haar is die ik kan spreken. Maar met foto’s van mijn oma uit die tijd zou ik ook heel blij zijn!”.

Aanknopingspunten:
* familieleden van Aletta Annechien Zwiersen
* zij was pensionhoudster van Villa Pa la boean (=veilige haven) aan de Vaartweg in Hilversum tijdens de oorlogsjaren
* van haar hopen ze meer informatie te krijgen over de onderduiktijd van oma/moeder: Stella (Esther) Pampel – Godschalk
* de villa is gebouwd in 1878 en in 1954 afgebroken
* het pand was (vermoedelijk) van Aletta’s vader: Hette Mijne Zwiersen
* ze woonde er zelf ook, met nog een aantal andere vrijgezellen
* er was een hond: Wodan

Villa Pa la Boean