Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: de vrouw van dokter Ruud Mol

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: de vrouw van dokter Ruud Mol

“Ik heb zijn tante heel goed gekend”

Annemiek Mol uit Amsterdam is de Mol die we zoeken. We vinden haar in Amsterdam en ze wil meteen meeluisteren met de uitzending. Ze hoort Frans’ verhaal aan en herkent zichzelf in alle punten. Ze vertelt dat hun tijd in Afrika heel speciaal is geweest en dat ze daarna nog de hele wereld hebben over gereisd voor het werk van haar man Ruud. Ze vindt het heel bijzonder dat Frans haar foto’s wil geven uit die tijd. Frans heeft er wel zestig in totaal! Van de film weet ze niets af. Die zou ze dan ook graag eens zien. Ze nodigt Frans uit om bij haar langs te komen. Binnenkort volgt de afspraak…

Het verhaal
De tante van Frans Schaars zet zich in de jaren 50 en 60 in voor het bouwen van een ziekenhuis in Bukumbi, Tanzania. Door middel van een promotiefilm haalt tante Erna tonnen aan donaties op. Jaren later, wanneer Erna overlijdt, erft Frans Schaars deze film en enkele foto’s van zijn tante’s tijd in Afrika.

Op deze beelden staan ook de Nederlandse dokter Ruud Mol en zijn zoontje Casper Mol. Ruud en zijn broers Pieter en Frans Mol hielpen eveneens mee aan de bouw van het ziekenhuis. Frans wil de 16mm film van ruim 38 minuten lang, waar er slechts één van is, graag teruggeven aan de familie Mol. In de promotiefilm praat dokter Ruud ook over zijn vrouw die in verwachting is van hun zoon Casper. “Het is dus een persoonlijk document voor de familie Mol en ik vind dat het daar thuishoort.”