Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: vakantievriend Toon

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: vakantievriend Toon

“Je hebt nog steeds een ondeugende blik”

Een zoektocht met alleen een voornaam is lastig, maar deze week hebben we geluk: er was maar één student Spaans aan de universiteit van Nijmegen met de naam Toon. Hij heet Toon van Bommel en hij reageert meteen op de mail die hij van ons krijgt. Amy-Lee moet al haar onderhandeltalenten inzetten om hem naar de studio te krijgen, maar het lukt! Toon komt naar Hilversum en is verbaasd dat Ronald nog zóveel herinneringen heeft. Ze zouden elkaar niet herkennen op straat, maar hoe langer Toon kijkt naar Ronald, hoe meer hij de ondeugendheid terugziet in zijn gezicht. “We hebben veel te bespreken zometeen over die tijd!”

Het verhaal
Ronald Harms (72) komt uit Den Haag. Na de Kweekschool wordt hij leraar in Beverwijk. Zijn studiegenote Imke de Vries is in Spanje terechtgekomen en nodigt hem uit om de zomer bij haar door te brengen.

Het is 1972 en Spanje is nog in de ban van generaal Franco. Ronald Harms wordt door een Nederlandse vriendin Imke uitgenodigd om de zomer in Spanje door te brengen. Ronald is niet de enige gast, want Imke verhuurt ook een kamer aan Toon, een student Spaans uit Nijmegen. Toon is een levenslustige knul die in zijn Eendje door Spanje toert. Ronald is blij dat hij met Toon Nederlands kan spreken, want hij spreekt geen woord Spaans.

In de vijf weken in Spanje maken Ronald en Toon de nodige avonturen mee. Zo zijn zowel Ronald als Toon verliefd op de Spaanse schone Maria die werkte in een van de weinige disco's in Mataró. Het lukt Ronald om haar te veroveren en na zijn vakantie neemt hij haar mee naar Nederland. Helaas ziet hij zijn vakantievriend Toon daarna nooit meer.