Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: kinderen van kunstenaar Knaap

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: kinderen van kunstenaar Knaap

We krijgen een goede tip binnen, maar die gaat helaas over een andere kunstenaar...

We krijgen een goede tip binnen van iemand die zegt dat zijn buurman de broer van de gezochte kunstenaar moet zijn. Maar als we doorvragen blijkt het helaas om een andere kunstenaar te gaan, om meneer Van der Vaart. Hij was ook keramiekkunstenaar. Maar hij wordt bij ons niet gezocht, het gaat om kinderen van Han Knaap. Wie weet meer over hem? Bel 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Bert is helemaal in de ban van kunstenaar Han Knaap, die hij heeft leren kennen in Rhenen. Dit jaar organiseert Bert zelfs een expositie in het museum in Rhenen met het werk van de kunstenaar: “Ik heb Han Knaap persoonlijk ontmoet toen ik acht jaar oud was. Mijn moeder kocht veel mooie porseleinen spulletjes van hem. Ik heb wat van die spulletjes gekregen toen mijn ouders overleden. Door de jaren heen ben ik steeds meer van hem gaan sparen. Han heeft een heel intens en bijzonder leven geleid. Ik wil dat leven graag optekenen en illustreren. In de expositie willen we een beeld schetsen over de wederopbouw van Rhenen. Daar hoort Han bij!”

Bert kan al veel over Han Knaap vertellen: “Hij heeft bijzondere keuzes in zijn leven gemaakt. Han heeft zijn goede baan bij Rijkswaterstaat opgezegd vlak na het krijgen van zijn eerste kind. Midden in de oorlog! Hij is toen begonnen als kunstenaar en ontdekte een soort glazuur: ‘Black Mirror’. Dat was nog nooit iemand gelukt! Maar in de jaren 50 is hij weggeconcurreerd. Hij spendeerde de laatste jaren van zijn leven op het water en ik meen dat hij van de boot is gevallen. Hij is daarna overleden… Zijn vrouw heeft opgeschreven dat hij is overleden aan een longontsteking. Verder geen details… Maar er gaan ook veel fabels rond.”

Het doel van de zoektocht is dan ook om Hans kinderen te vinden: “Han had drie kinderen. Zijn eerste dochter Marijke is overleden. Vincent, zijn zoon, komt uit 1946 en zou in Den Haag wonen. Zijn dochter Liesbeth is geboren in 1955. Ik weet dat Vincent veel over zijn vader kan vertellen. Ik ben geïntrigeerd geraakt na alles wat ik heb gelezen. Wie was Han? Ik hoop dat Vincent ons van alle fabels kan verlossen. Ik hoop ook dat Vincent en Liesbeth geïnteresseerd zijn in wat ik aan het doen ben. Ik zou zijn kinderen heel graag willen uitnodigen voor de expositie. Zij horen er wat mij betreft bij!”

Aanknopingspunten:
* kinderen van Johan Anton (roepnaam: Han) Knaap
* dochter Liesbeth Knaap is geboren als Elisabeth in 1955
* zoon Vincent Knaap is geboren in 1946 in Utrecht
* Vincent is een halfbroer van Liesbeth, ze hebben dezelfde vader, maar allebei een andere moeder
* vader was dus Han Knaap (geboren in Utrecht in 1913 – overleden in Utrecht in 1973)
* hun moeder was Johanna Hugoline Riethoven (Geboren te Leiden in 1929)
* Han kreeg nog een dochter Marijke Knaap (1941), maar zij zou al zijn overleden
* Han Knaap had van 1949 -1960 een porseleinfabriek in Rhenen, aan de Radboutweg
* daarna heeft hij een jaar gewerkt bij Porseleinen Fles in Delft en enkele maanden bij pottenbakkerij De Driehoek in Huizen
* ook gaf hij les aan de academie voor vormgeving in Den Bosch
* in de jaren 60 woonde hij op een boot en voer door heel Nederland
* de eerste boot heette De Liesbeth, de tweede De Smurf
* Han Knaap is op tragische wijze omgekomen bij een ongeluk in de haven van Maastricht

Bert zoekt kinderen van kunstenaar Knaap - deel 1

Bert zoekt kinderen van kunstenaar Knaap - deel 2