Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: jeugdvriend Marinus van de Beek

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: jeugdvriend Marinus van de Beek

“Wij vonden elkaar in het excentrieke”

Last-minute komt Johan bij ons met de zoektocht naar zijn jeugdvriend Rinie van de Beek. En wat een geluk, want hij mailt meteen! Rinie: “Ik hoorde van mijn zus dat ik word gezocht, wat leuk!” Rinie noemt zich nu Marinus. Hij kan zich Johan nog goed herinneren: “Johan was een excentriek figuur. Hij was altijd een beetje een rare, maar daarom mocht ik hem juist. Dat was ik zelf ook.” Marinus wil Johan graag zien, maar niet met alle bombarie van de radio er omheen. Binnenkort spreken de twee vrienden samen af! En Johan laat weten hoe dat afloopt…

Het verhaal
Zijn basisschooltijd bracht Johan door met Rinie van de Beek. Ze zaten samen op de Petrus Dathenusschool in Hilversum, maar ook in hun vrije tijd trokken de twee vrienden veel met elkaar op. Ze konden zich urenlang vermaken met het bladeren door de Winkler Prins encyclopedie of een vogelatlas. Ze hadden ook samen een soort roeibootje liggen in Baambrugge, dat ze ‘het krijsende krot’ noemden. “Vermoedelijk hebben we er nooit mee gevaren, omdat het lekte aan alle kanten. Maar het idee van een ‘eigen boot’ was voor ons als jongens natuurlijk fantastisch.”

Rinie van de Beek groeide op in Bussum, volgens Johan in de wijk Spieghel, in een reformatorisch gereformeerd gezin. Hij had nog wat oudere broers en een zus. De ouders van Rinie overleden kort na elkaar, in 1987. Toen ging Rinie bij zijn zus Jannie wonen.