Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: halfbroer Hans Holtgrefe

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: halfbroer Hans Holtgrefe

“Diep van binnen heb ik gehoopt dat ze mij zouden zoeken.”

We komen erachter dat Leonardus Petrus Maria van Uffelen is geadopteerd door de familie Holtgrefe uit Voorburg. Met die naam kunnen we verder zoeken en we vinden hem in Den Haag. De halfbroer die we zoeken blijkt Hans te heten en we spreken als eerst zijn dochter. Zij weet niet dat haar vader een bos rozen met een briefje heeft achtergelaten, maar ze herkent het verhaal: “Mijn vader is geadopteerd en hij heeft ook naar zijn biologische moeder gezocht.” Hans heeft nooit contact gekregen met zijn moeder en toen hij erachter kwam dat ze niet meer leefde, heeft hij rozen op haar graf gelegd tijdens Allerzielen. “Ik wilde laten weten dat ik aan haar dacht, maar diep van binnen heb ik wel gehoopt dat haar familie mij zou zoeken.” Hans is dolblij zijn halfbroer en -zus te ontmoeten. Hij komt bij wijze van verrassing naar de studio. Voorzichtig maken ze kennis en dat voelt al snel vertrouwd: “Mijn kerst is gered!”, roept Hans uit.

Het verhaal
Afgelopen oktober (2017) heeft iemand een bos rode rozen met een briefje op het graf van Nel Zuidgeest-van Uffelen nagelaten met de tekst: “Lieve Petronella, voor altijd in mijn gedachten.” Ondertekend door: Leonardus Petrus van Uffelen mét geboortedatum 12-10-1944. Wanneer Ton Zuidgeest het graf van zijn moeder bezoekt in Stompwijk en het briefje aantreft, weten de familie niet wat ze ermee moet: “Wij wisten niet wie deze persoon was. Nu hebben wij bij Centrum voor familie geschiedenis (CBG) de persoonslijst van onze moeder Nel opgevraagd en hieruit blijkt dat dit haar zoon is! Een afgestane zoon. Hij zou nu 73 jaar zijn.”

De familie is verbijsterd: “Leonardus is geboren op dezelfde dag als Nel, dus op háár verjaardag! Ze deelden dus ieder jaar dezelfde verjaardag! Waarom laat hij zo’n briefje achter? Straks is er iets? Waarom zijn geboortedatum onderaan dat briefje? Wil hij gevonden worden? We hadden liever een telefoonnummer gehad, dan hadden we hem gewoon kunnen bellen.”

De familie heeft van alles gedaan om ondergetekende Leonardus Petrus te vinden, maar ze weten niet meer waar ze moeten zoeken. “We hebben nu een briefje neergelegd voor Leonardus op het graf met de tekst: ‘Neem a.u.b. contact op’ en dan met ons telefoonnummer erbij.”