Adres Onbekend
KRO-NCRV

Neven Hans, Peter en Rob Schoenmaker

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Neven Hans, Peter en Rob Schoenmaker

Tijdens de uitzending:
Al snel komen wij erachter dat Catja’s halfzus Naatje helaas is overleden. Wel vinden wij een Bart Schoenmaker, hij zou de zoon van Rob Schoenmaker zijn. Wij leggen Bart het verhaal voor: ‘Ik heb mijn vader hier nog nooit over gehoord.’ Bart belt zijn vader en als snel hebben wij Rob op de voicemail. Rob zit in Portugal en kan niet naar de studio komen, maar zijn broer Hans wel. Hans komt naar de studio en is emotioneel wanneer hij Catja ontmoet: ‘Het is een openbaring dat mijn lievelings opa nog een dochter had, dat is heel mooi! Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal:
Catja haar moeder overleed toen zij nog maar zes jaar oud was. Haar vader was zesenvijftig jaar toen hij Catja kreeg en was toen al getrouwd met een andere vrouw: "Mijn moeder is haar hele leven ongehuwd geweest. Zij kende mijn biologische vader van kantoor, van de Bank van Lening aan de Nes in Amsterdam. Daar werkten ze allebei en daar kregen ze een relatie met elkaar. Mijn biologische vader heette Frederik Zwiebel, kortweg Frits."

Na het overlijden van Catja haar moeder kwam zij in een weeshuis in de Kalverstraat terecht. "Ik werd uit het weeshuis gehaald door mijn pleegouders. Die mensen vonden het hartstikke zielig dat ik daar terecht was gekomen. Mijn pleegvader was een collega van mijn vader en mijn moeder, bij dezelfde bank. Mijn biologische vader zat in de buitendienst, hoorde ik later. Mijn pleegvader en mijn moeder zaten op kantoor. Deze familie wist stiekem eigenlijk altijd al dat Frits Zwiebel mijn vader was. Hij kwam ook vaak bij ons over de vloer; dan werd hij gepresenteerd als een vriend van de familie, of als een collega. Dan zei mijn pleegvader: “Haal ome Zwieb maar weer eens van het station”, en hup, daar ging ik als klein meisje. Met Pasen en Kerst nam hij ook altijd een traktatie voor me mee."

"Toen ik 18 jaar werd, heeft Frits ook gezegd dat hij mijn echte vader was. 'Na een korte relatie met je moeder', zei hij toen. Hoe ik reageerde? Ik was niet verbaasd, ik had het wel aan zien komen. Toen hoorde ik ook dat hij een dochter had, Naatje. Maar dat heb ik altijd laten rusten. Ik wilde geen onrust zaaien in die familie. Wat had ik daar ook te zoeken? Dus toen is het contact tussen mij en Frits ook verwaterd. Bovendien had ik fantastische pleegouders. Ik miste in die zin ook helemaal niets."

"Later, jaren na mijn trouwen, las ik in de krant dat mijn vader Frits gestorven was. Hij woonde op het einde van zijn leven in Hoorn, aan de Westendijk. In de rouwadvertentie stond de naam van zijn vrouw, ene mevrouw Zwiebel-Swidde en de naam van hun dochter Naatje; Naatje Schoenmaker-Zwiebel. Ook stonden de namen van haar drie zoons erop: Hans, Peter en Rob Schoenmaker. Zodoende ben ik eigenlijk achter de namen van mijn neven gekomen. Die zullen nu ergens in de zestig zijn. Ik heb het zoeken dus jarenlang afgehouden. Maar ik ben nu 70. Nu kan het wel, meen ik.”

Aanknopingspunten:
* Neven Hans, Peter en Rob Schoenmaker
* Zij zijn kinderen van Naatje Schoenmaker-Zwiebel
* De vader van Naatje (dus de opa van deze drie neven) heette Frederik Zwiebel, geboren in oktober 1896 en overleden in april 1975 in Hoorn
* Deze Frederik (Frits) is de vader van Catja
* Hij had een korte relatie met Catja’s moeder, die op 48-jarige leeftijd overleed in februari 1959
* Zowel Catja's moeder als Frits werkten op de Bank van Lening, aan de Nes in Amsterdam

foto: Adres Onbekend

Catja en Hans in de studio

Neven Hans, Peter en Rob Schoenmaker