Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: tante Yvonne Hoeksema

foto: Ilse
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: tante Yvonne Hoeksema

“Ik krijg steeds meer het verlangen naar informatie over mijn tante…”

We zoeken op die naam Hoeksema en Braaksma, want Yvonne zou met een Braaksma getrouwd zijn. We krijgen een hele goede tip, want zij zouden mogelijk in Amerika wonen... We vinden zelfs een foto en Ilse denkt enige herkenning te zien. "Het zou niet gek zijn als dit inderdaad mijn tante Yvonne is hoor!". Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Ilse groeit op zonder ooms en tantes. Ilse’s moeder is enig kind, maar haar vader heeft wel een broer en een zus. Helaas is daar geen contact mee. “Dat is al sinds dat mijn opa is overleden rond 1974, maar ik zou graag in contact komen met mijn tante Yvonne Hoeksema.”

“Yvonne is negen jaar na mijn vader geboren, misschien dat er daarom zo goed als geen band was tussen mijn vader en zijn zusje. Er gebeurden ook echt dingen die het daglicht niet konden verdragen. Dat is de reden geweest dat mijn vader uiteindelijk het contact heeft verbroken.” Ilse heeft al wel een oom gevonden, maar helaas heeft ook hij geen contact meer met Yvonne. “Ik ben al een aantal jaar op zoek naar familie van die kant, zo heb ik ook mijn oom en nog een neef gevonden. Maar tante Yvonne heb ik dus niet kunnen vinden. Ik heb steeds meer het verlangen gekregen naar informatie van die familie...”

Ilse heeft het altijd lastig gevonden om hier met haar vader over te praten. Nu hij anderhalf jaar geleden is overleden, kan ze hem er niet meer mee overdonderen. “Ik heb het gevoel dat ik hem er nu niet meer mee kan kwetsen, nu hij is overleden. Ik voel mij vrijer om op zoek te gaan. Ik zoek stukjes van mijn vader om de puzzel te vullen en ben gewoon benieuwd naar hoe ze leefden, hoe zij haar jeugd heeft ervaren. Bovendien sta ik er zelf heel open in. Zij kunnen er niks aan doen wat hun ouders in hun jeugd hebben gedaan...”

Aanknopingspunten:
* tante Yvonne Hoeksema
* geboren in november 1958
* heeft twee broers: Paul en Hans
* ouders noemden zich Gé en Co
* vader heeft in het verzet gezeten en werkte daarna als controleur van landbouwbedrijven
* ouderlijk huis van Yvonne was aan de Waalstraat in Amsterdam
* heeft nog contact gehad met Paul die woont in Lelystad toen moeders ziek werd
* in 1974 is Yvonne's vader overleden
* ergens in de jaren 90 is Yvonne's moeder overleden

Tante Yvonne & Ilse met haar ouders en broertje

Ilse zoekt tante Yvonne Hoeksema