Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: beste vriend Kees Kramer

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: beste vriend Kees Kramer

“Ik had je op straat nooit herkend!”

We vinden Kees Kramer in Heiloo. Kees is eigenlijk Cees en hij is inderdaad naar Canada geëmigreerd, maar is gelukkig teruggekomen naar Nederland. Hij is nog altijd samen met zijn vriendin van toen en hij vindt het verrassend dat Frits op zoek is naar hem. Hij heeft altijd met een goed gevoel aan Frits teruggedacht: “We hadden zo’n diepe band met elkaar. Ik zou hem heel graag weer willen zien!” En dus komt Frits als verrassing naar de studio. Frits’ ogen lichten meteen op: “Wil hij me weer zien?” Wanneer Frits zijn goede vriend van vroeger ziet, herkent hij hem meteen. Andersom is dit niet zo: “Ik had je op straat nooit herkend!”, zegt Cees. Na de uitzending praten ze nog lang na en worden er nieuwe plannen gesmeed…

Het verhaal
​Frits Stom leert zijn vriend Kees Kramer kennen in de buurt in Amsterdam waar ze opgroeien. Ze zijn zo’n veertien jaar oud wanneer ze elkaar leren kennen: “We waren praktisch buren en ontmoetten elkaar op straat. We hadden zo’n indioot goede vriendschap. Hij sliep op de zolderkamer en ik ook. En we hadden zelfs een telefoonlijn aangelegd, heel primitief. En we hadden een bedrijfje opgezet. Gingen we auto’s wassen voor mensen uit de buurt voor 2 gulden en 50 cent per auto. Ook gingen we joyriden door Amsterdam met mijn vaders auto. Hij had het nooit door.”


Kees komt veel bij Frits thuis. Dat had waarschijnlijk te maken met het feit dat Kees’ moeder ziek was indertijd. Al op jonge leeftijd verliest Kees zijn moeder. “Dat was vreselijk. Ik heb het toen met Kees daar wel over gehad. Kort daarna zijn we op de fiets naar Limburg gegaan om vakantie te houden, in de buurt waar ik nu woon notabene! Ik heb daar nog foto’s van.”

Op zijn achttiende moet Frits van zijn vader een vak leren. Hij vertrekt daarvoor naar Brussel en ziet zijn beste vriend nooit weer terug. “Iemand vertelde later dat hij naar Canada was geëmigreerd.” Of hij teruggekomen is naar Nederland weet Frits niet. Na al die jaren is Frits zijn goede vriend nooit vergeten en hoopt hij dat hij Kees nog eens kan zien en spreken.

Zou Kees ook nog wel aan die goede tijd in Amsterdam en aan Frits gedacht hebben?

(op de foto: Frits links en Kees rechts)