Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vervolg: Cees vond halfbroer Peter Hoogland

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vervolg: Cees vond halfbroer Peter Hoogland

"Mijn vader staat te popelen om je te ontmoeten, ome Cees!"

Vorige week kreeg Cees de dochter van zijn halfbroer Peter aan de lijn. Deze week hebben ze elkaar ontmoet! Beluister hieronder het fragment uit de uitzending van 1 mei 2022 om te horen hoe dat was.

Tijdens de uitzending
Peter Hoogland is gevonden! Hij blijkt een handicap te hebben, waardoor hij niet kan praten, maar geestelijk is hij helemaal bij de tijd. Zijn dochter Kim Hoogland komt namens hem aan de lijn: "Mijn vader heeft jou ook gezocht, ik ken het hele verhaal dat je vertelt en Peter staat te popelen om je te ontmoeten, ome Cees!" Beluister het fragment uit de uitzending van 24 april 2022 hieronder voor deze fenomenale ontknoping in de zoektocht.

Het verhaal
Drie weken voordat Cees' vader, Jo Boon, in 1987 overlijdt, krijgt Cees van zijn moeder Lies te horen dat hij nog een halfbroer heeft. "Ik was toen 45 jaar. Door mijn moeder en oudere zus ben ik meer te weten gekomen over deze halfbroer: Peter Hoogland. Het is best een bijzonder verhaal. Mijn vader had een affaire met Peters moeder tijdens het huwelijk met mijn moeder. Peters moeder raakte zwanger tijdens de oorlog en kon nergens heen om te bevallen. Toen heeft mijn vader zijn minnares bij ons in Koog aan de Zaan in huis gehaald, terwijl mijn moeder - zijn vrouw dus - daar ook gewoon woonde. Peters moeder is daar bevallen en is een paar maanden bij ons thuis gebleven met de baby. Mijn moeder heeft hiermee ingestemd omdat ze voor ons koos, voor haar kinderen. Dat is de reden dat ze getrouwd is gebleven met mijn vader."

Lange tijd heeft Cees getwijfeld of hij wel op zoek moest gaan naar Peter. "Wat zou dat betekenen voor de verstandhouding met mijn ouders? Ik weet wel dat Peter nog eens bij ons in Zaandam voor de deur heeft gestaan. Mijn moeder deed open en hij heeft haar bedankt voor de goede zorgen. Mijn moeder heeft dit altijd verzwegen en wees hem snel de deur om spanningen te voorkomen. Maar uiteindelijk heeft ze alles dus toch aan me verteld en nu zit ik vol met vragen voor mijn halfbroer!"

Aanknopingspunten
* halfbroer Peter Hoogland
* hij is in 1943 geboren in Koog aan de Zaan
* Peters vader is Jo (Johannes Stefanus) Boon (*1911, +1987)
* hij was toen Peter geboren werd getrouwd met Lies, maar zij is niet Peters moeder
* zijn moeder heet waarschijnlijk Hoogland
* vermoedelijk woonde Peter in de jaren 80 in het gelijknamige dorp Hoogland, nabij Amersfoort
* Johannes woonde destijds met Lies in Zaandam

Eerste reactie van Cees

Video niet beschikbaar

Jo Boon en zijn vrouw Lies

Cees zoekt halfbroer Peter Hoogland

Vervolg: Cees vond zijn halfbroer Peter Hooglander