Adres Onbekend
KRO-NCRV

Eerste liefde Loek Altveer

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste liefde Loek Altveer

“Ineens realiseerde ik me dat ik in zijn ogen zat te staren.”

We vinden Loeks zoon Jeroen van Altveer en krijgen van hem te horen dat zijn vader al in 2016 is overleden. Hij komt aan de lijn voor Branca en bevestigt haar beeld van Loek: “Mijn vader was een echte familieman! Heel lief en zachtmoedig inderdaad. Hij is nog heel lang etaleur en decorateur gebleven.” Beluister de fragmenten hieronder voor Branca's hele verhaal.

Het verhaal
Branca komt als vijftienjarig meisje bij Galeries Modernes op de Reguliersbreestraat in Amsterdam werken. Daar leert ze de drie jaar oudere Loek Altveer kennen, die als etaleur en decorateur werkt bij de galerie. “Ik zat naar buiten te staren en ineens realiseerde ik me dat ik in zijn ogen zat te staren. Dat was een magisch moment. We keken elkaar recht in de ogen aan.” Branca krijgt verkering met Loek. “We gingen ergens in het gras liggen. Hij deed zijn hand onder mijn truitje en ik dacht: hè, wat is dit? Dat iemand zo aan mijn borst zat verwarde mij. Ik klapte dicht en wilde direct naar huis.”

Niet veel later maakt Branca de verkering uit. “Hij was wel teleurgesteld. Ik vond het zelf ook heel erg moeilijk, maar ik was nog niet aan een verkering toe.” Een paar dagen later komt ze Loek weer tegen, wanneer ze samen is met een andere man. “Die jongeman had zo’n overwicht op mij. Hij had zijn arm heel erg om mij heen en ik moest mijn arm om hem heen houden. We liepen door de Leidsestraat toen tramlijn 4 aankwam. Loek stond daarin en keek mij recht in de ogen aan. En die blik van hem… Dat deed mij zo’n pijn, want ik wilde helemaal niet met die man zijn!”

Na haar ‘verkering’ met Loek heeft Branca veel nare ervaringen met relaties meegemaakt. “Door die agressie en geweld in mijn leven ben ik Loek heel erg gaan romantiseren, want dat was een hele lieve jongen. Ik heb hem ook heel erg gebruikt in mijn dromen en fantasieën om de realiteit aan te kunnen in het leven. Eigenlijk ben ik altijd wel op zoek naar hem geweest om hem dat uit te leggen.”

Aanknopingspunten:
* Loek Altveer (achternaam is niet zeker)
* geboren rond 1938, mogelijk in Schagen
* rond 1956 werkte hij als etaleur en decorateur bij Galeries Modernes in de Reguliersbreestraat in Amsterdam
* hij woonde destijds in een bovenhuis op de Vrijheidslaan, waarschijnlijk op driehoog

Zoekster Branca vroeger

Branca zoekt eerste liefde Loek Altveer (deel 1)

Branca zoekt eerste liefde Loek Altveer (deel 2)

Branca zoekt eerste liefde Loek Altveer (deel 3)

Branca zoekt eerste liefde Loek Altveer (deel 4)