Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriendin Marijke Buytenweg

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendin Marijke Buytenweg

"Natuurlijk sta ik open voor contact!"

We krijgen contact met de vader van Marijke. Hij is bijna negentig jaar en kan zich Dirk niet herinneren, maar hij geeft ons wel Marijkes telefoonnummer. Gelukkig weet zij het allemaal nog goed! "Ja, natuurlijk sta ik open voor contact. Zowel met jou als met Mieke. We kunnen nog uren doorpraten volgens mij." Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Dirk zit tijdens zijn middelbareschooltijd in dezelfde vriendengroep als Mieke en Marijke Buytenweg, die al sinds de kleuterklas beste vriendinnen zijn. Hij blikt terug op de jaren 70: “Ik had een grote kamer in Rotterdam en daar had mijn vader een soort bar in gebouwd voor ons. Daar gaven we geregeld feestjes." In die tijd krijgt Dirk verkering met Marijke. “Het was niet mijn eerste verkering, maar wel mijn eerste liefde denk ik. We hebben een maand of vijf verkering gehad, voor die leeftijd nog best wel een tijdje…”

De vriendengroep valt uiteindelijk uit elkaar als Mieke een jongen leert kennen. “Hij was nogal bezitterig en zij is daar door haar verliefdheid vol in meegegaan. Ik zag haar elke dag op school, maar het dingen samen doen buiten schooltijd was wel afgelopen. Ik denk dat ze daar woorden over hebben gehad en dat is toen goed uit de hand gelopen.” Jaren later, in 1987, komen ze elkaar nog eens tegen. “Op mijn trouwerij! Daar verschenen ze allebei, de een vrij onverwacht moet ik zeggen… Marijke is een paar maanden voor mij getrouwd en ik kreeg een uitnodiging. Ik had toen een heel mooi boeket gestuurd. Een paar maanden later ging ik zelf trouwen, dus ik dacht: ik stuur haar ook een kaartje.”

Met Mieke houdt Dirk al die jaren fragmentarisch contact. “Ik merk dat het haar dwarszit hoe ze toen gehandeld heeft. Misschien heeft ze voor zichzelf wel zoiets van: ik zou dat toch graag duidelijk willen uitleggen aan Marijke." Doordat Mieke aan een progressieve ziekte lijdt, is Dirk voor haar op zoek. "Alles gaat achteruit bij haar. Nu kan ze nog redelijk goed praten, maar wie weet hoe het over twee jaar is..."

Aanknopingspunten:
* Marijke Buytenweg
* geboren in maart 1960 in Rotterdam
* ze had een oudere broer genaamd Ruud
* haar moeder werkte in een kledingzaak in Rotterdam, vlakbij Marconiplein
* Marijke ging naar OBS De Korf in Rotterdam
* daarna ging naar de mavo op de Wolfert van Borselen in de Rösener Manzstraat in Rotterdam
* rond 1982 is ze gaan samenwonen met Ad of Aad de Jong, waarschijnlijk in Capelle aan den IJssel
* in de zomer van 1987 is ze met hem getrouwd

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Dirk in studio | Marijke & Mieke vroeger

Dirk zoekt vriendin Marijke Buytenweg (deel 1)

Dirk zoekt vriendin Marijke Buytenweg (deel 2)

Dirk zoekt vriendin Marijke Buytenweg (deel 3)