Adres Onbekend
KRO-NCRV

vriend Herman de Boer

  1. Nieuwschevron right
  2. vriend Herman de Boer

"Syb, jij was altijd de populaire bij de meisjes!"

Onze voicemail stroomt over, want Herman de Boer meldt zich meerdere keren bij ons: "Wat leuk dat jij me zoekt, Syb! Ik herinner me jou als look-a-like van Neil Young, haha. Je was altijd de populaire bij de meisjes!". Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Sybout volgt de Amerikaanse verkiezingen dit jaar op de voet. Hij ziet dat Joe Biden stemmen binnensleept in Delaware. Bij het horen van die plaatsnaam, denkt hij terug aan toen hij een jongen van twintig was. Hij gaat dan als sportinstructeur werken op een vakantiekamp voor Joodse kinderen in Amerika. Daar ontmoet hij de bijzondere Herman de Boer: “Er waren honderden kinderen en zo’n vijftig begeleiders op het kamp, waaronder Herman. Hij zat toen op de Katholieke Kweekschool in Beverwijk. We zijn van eind juni tot augustus op het kamp gebleven en daarna wilden we samen een georganiseerde rondreis gaan doen. Daar moesten we veel voor bijbetalen… Toen zei Herman: ‘Joh, ik heb daar geen zin in! We kunnen wel zelf rondreizen!’ Dat was wel een avontuur… Maar met Herman durfde ik dat aan!”

De twee vrienden beginnen aan hun reis: “We zijn met een privé-vliegtuigje naar Indiana gevlogen, gelift van Indiana naar Missouri, met een ‘drive-way car’ naar San Francisco gegaan, gelift naar Los Angeles en daarna weer doorgereisd naar Texas. Herman had destijds een meisje ontmoet. Hij wilde haar veilig terugbrengen naar Indiana, dus toen ben ik alleen gaan liften van Houston naar New York. Daar heb ik een week over gedaan! Ik heb door 26 staten gereisd. Wat was het spectaculair! Ik was nog nooit verder geweest dan het drielandenpunt, haha...”

Als Sybout en Herman weer terug in Nederland zijn, blijven ze elkaar schrijven en bellen: “Een jaar later vroeg Herman mij of ik mee wilde naar een vriendin in Noorwegen. Nou, dat wilde ik wel! Daar gingen we weer met zijn tweeën!” Ze maken weer een fantastische reis, maar daarna verwatert het contact: “Ik leerde mijn vrouw kennen en ik ben nog een of twee keer bij hem geweest… Ik zou heel graag willen weten hoe het met hem is en wat hij nog van die mooie reizen weet. Het was een onvergetelijke tijd.”

Aanknopingspunten:
* Herman de Boer
* geboren rond 1948 of 1949
* in 1970 reisde hij samen met Sybout door de VS, Mexico en later Noorwegen
* laatst bekende adres: Amsterdam, Osdorp
* daar woonde hij met zijn moeder
* vader was indertijd rond 1969 overleden
* Herman zat op de kweekschool in Beverwijk
* mogelijk is hij onderwijzer geworden
* na Osdorp verhuisde Herman naar de Weteringschans in Amsterdam, vermoedelijk naar een kraakpand

Sybout zoekt vriend Herman de Boer