Adres Onbekend
KRO-NCRV

vervangende moeder Alice Leurs

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. vervangende moeder Alice Leurs

"In het begin was ik sip en treurig, maar Alice wist het tij te keren!"

Een week later is er nieuws! Helaas blijkt Alice niet meer te leven, maar haar zoon reageert en komt graag met Willemijn in contact. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Willemijns moeder zit in de jaren 70 al in een rolstoel: “Ze kon echt niets doen in huis. Daarom hadden wij altijd gezinsverzorgsters in huis die haar hielpen met het huishouden, maar ook met het verzorgen van haar dochter – van mij. Een paar vrouwen bleven lang, met twee van hen heb ik nog altijd contact. Zij zien mij als hun dochter. Maar een ander heb ik nooit meer gezien: Alice Leurs. Terwijl zij ook 1,5 jaar voor mij heeft gezorgd."

Als de eerste verzorgster het gezin verlaat is Willemijn ontroostbaar: “Daar had ik een soort symbiotische moederband mee en opeens was ze weg. Dat voelt alsof je eigen moeder sterft. Daarna hadden we ook een paar gekke verzorgsters, eentje begon van ons te stelen enzo. Maar toen kwam Alice. Haar man, Carel Leurs, had een soort uitzendbureau voor gezinsverzorgsters. Carel heeft toen uiteindelijk zijn eigen vrouw Alice naar ons toe gestuurd. Vanuit hun flatje, volgens mij in Den Haag of Rijswijk. Ze was best jong toen ze bij ons kwam.”

Alice kan Willemijns verdriet grotendeels wegnemen: “Mijn herinneringen aan haar zijn heel warm. Ik was heel sip en treurig in het begin, maar zij wist het tij te keren. Dat zie je ook op de foto’s.” Toch verlaat ook Alice het gezin zo’n 1,5 jaar later: “Ze had de geboorte van mijn zusje meegemaakt en toen wilde ze zelf ook heel graag haar eigen gezin stichten met Carel. Ik heb inmiddels zelf een dochter van dertien en het lijkt me fijn om Alice nog eens te ontmoeten.””

Aanknopingspunten:
* gezinsverzorgster Alice Leurs
* waarschijnlijk geboren tussen 1945 en 1950
* Alice Leurs is van Surinaams/Javaanse komaf
* ze was getrouwd met Carel Leurs
* samen hadden zij een bemiddelingsbureau voor gezinsverzorgsters
* van mei 1973 tot augustus 1974 werkte Alice Leurs bij de familie Jonkers aan de Benoordenhoutseweg 262 in Den Haag
* vermoedelijk woonden Carel en Alice Leurs in de eerste helft van de jaren 70 in een flat in Den Haag of Rijswijk
* Alice Leurs was gezinsverzorgster van beroep

Willemijn en Alice

vervangende moeder alice leurs deel 1

Willemijn zoekt vervangende moeder Alice Leurs - vervolg