Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gezinsverzorgster Jans Schut

  1. Nieuwschevron right
  2. Gezinsverzorgster Jans Schut

"Wat bijzonder dat jullie met zoveel mooie woorden over onze moeder spreken!"

Ans Schutte blijkt Jans Schut te heten! Haar dochter Anja meldt zich bij ons en die vindt dit een prachtige ode aan haar in 2014 overleden moeder Jans: "Wat bijzonder dat jullie ons zoeken! En dat jullie met zoveel mooie woorden over onze moeder spreken..."

Er worden aardig wat traantjes weggepinkt in de studio als blijkt dat Anja en haar zus als verrassing naar de studio zijn gekomen voor Marijke en haar familie. Deze emotionele ontmoeting hoor je in onderstaande fragmenten.

Het verhaal
In 1964 wordt Marijke’s broertje Martin geboren in Valburg, de jongste van het gezin: “Dat maakte veel indruk. We hadden al een groot gezin, Martin was de zevende.” Na de bevalling moest moeder in het ziekenhuis blijven. Gezinsverzorgster Ans Schutte kwam de rest van de familie Slebus ondersteunen: “Ze bleef wel drie maanden. Dat schept natuurlijk een band. Mijn ouders hebben ook altijd contact gehouden met Ans. Na de geboorte van Martin bleef ze bij ons over de vloer komen en wij ook bij haar.”

Toen Marijke’s ouders zijn overleden is het contact verwaterd. Inmiddels heeft ze Ans al zo’n vijfentwintig jaar niet gezien: “Ik heb me vaak afgevraagd hoe het met haar zou zijn. Ans was een superaardige en warme vrouw. Ze was echt kind aan huis bij ons. Ze kwam uit Putten maar woonde toen Martin geboren werd op kamers in Elst. Ze deed van alles met ons: rennen, stoeien, spelletjes. We werden altijd verwend door Ans. Mijn oudere zus ging ook bij haar thuis logeren. Dan mocht ze mee naar Ans’ ouders in Putten, die daar ijs verkochten. Dat vind je als kind natuurlijk geweldig!”

De familie Slebus is ook nog op Ans’ bruiloft geweest: “Volgens mij trouwde ze met een Kramer. Met hem kreeg ze twee dochters en woonde ze weer in Putten.” Zou ze daar nog wonen? Help zoeken!

Aanknopingspunten:
* gezinsverzorgster Ans Schut(te) uit Putten
* Ans is begin jaren 40 geboren, ze was in 1964 begin twintig
* ze woonde op kamers in Elst, maar kwam oorspronkelijk uit Putten
* haar ouders verkochten daar ijs
* later trouwde Ans met een meneer Kramer
* met hem kreeg Ans twee dochters
* ze zou toen teruggegaan zijn naar Putten

Marijke Slebus zoekt familie gezinsverzorgster Ans Schut Deel 1

Marijke Slebus zoekt familie gezinsverzorgster Ans Schut Deel 2

Marijke Slebus zoekt familie gezinsverzorgster Ans Schut Deel 3