Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: eerste bewoner uit Creil

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: eerste bewoner uit Creil

Met Koos Elema is het boek over de Noordoostpolder compleet!

Deze zoektocht lossen we razendsnel op, want Koos Elema hebben we meteen gevonden. Hij woont niet meer in de Noordoostpolder, maar is verrast dat we hem daarover opbellen. We leggen uit dat er een boek wordt geschreven over de eerste bewoners van Creil. Dat vindt hij maar wat interessant en Wies mag hem spoedig gaan interviewen. Hij vertelt dat er in zijn tijd nog weinig te bekennen was in de polder. Hij kon er zelfs niet naar school en moest kilometers afleggen naar Kampen om naar school te gaan. Dat en meer is binnenkort te lezen in het boek over Creil.

Het verhaal
Dit jaar is de drooglegging van de Noordoostpolder precies 75 jaar geleden. Hoog tijd om de verhalen over dit bijzondere stukje Nederland vast te leggen, dachten een aantal inwoners. Ze besluiten een boek te schrijven over de eerste bewoners van de Noordoostpolder. Een enorme klus met ruim 1500 verhalen!

Wies is een van de inwoners die druk bezig is met het optekenen van deze verhalen. Bij haar laatste verhaal, over de familie Elema uit Creil, loopt het spoor echter dood: “De familie Elema is de enige van de 160 families uit Creil die nergens terug te vinden is.”

Ze weet inmiddels dat Nanko en Anje Elema, die aan de Noorderringweg 33-2 in Creil op een boerderij woonden, zijn overleden. Maar in 1940 krijgen zij een zoon: Koos Elema. Wies wil Koos graag vinden, zodat hij alsnog het verhaal van zijn ouders kan navertellen. Waarom trokken ze destijds vanuit Zeerijp, Groningen naar de polder? Hoe was het om daar te wonen?

Maar de grote vraag blijft natuurlijk eerst: waar is Koos Elema gebleven?

De boerderij op de foto is vergelijkbaar met die van de familie Elema.