Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vervolg: Tanya zocht bekenden van 'de reus van Amsterdam'

  1. Nieuwschevron right
  2. Vervolg: Tanya zocht bekenden van 'de reus van Amsterdam'

"Dichterbij komen we niet, ik ben zijn neef!"

Tijdens de uitzending worden we plat gebeld over 'de reus van Amsterdam'. Zo spreken we met Huub Uithoorn: "Ik zat vaak aan de bar in zijn café in Anna Palowna! Heel gezellig was dat!". Het wachten is nu nog op familie van 'de reus' die meer kunnen vertellen over zijn persoonlijke leven.

Er komen zó veel tips binnen dat een vervolg op dit verhaal niet uit kan blijven. Op zondag 3 januari 2021 bellen we Tanya met goed nieuws: we vinden familie! Neef ‘Albertje’ Oostenbrink heeft ‘de Reus’ erg goed gekend en kan veel over hem vertellen. Hij hangt natuurlijk voor Tanya aan de lijn: “Dichterbij gaan we niet komen hoor!”. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Tanya komt uit Steenwijk en is een schrijfster. Haar gloednieuwe roman ‘Rosa’s oorlog’ is nog maar net uit, maar ze is nu al druk bezig aan een volgende over ‘de reus uit Amsterdam’: “Ik was voor mijn vorige roman aan het wroeten in de archieven en de naam Albert Johan Kramer kwam voorbij. Hij was de langste Nederlander ooit en hij bleek echt een leven geleid te hebben waarin van alles gebeurde! Ik werd steeds geïnteresseerder en nu ben ik vol in de research. Ik ben pas een maand bezig. Vers van de pers dus!”

Tanya kan al veel over ‘reus’ Albert vertellen: “Hij was maar liefst 2 meter en 42 centimeter lang door zijn groeistoornis. Hij heeft tot zijn negentiende in de Pijp gewoond. Het was een arm gezin en zijn vader was mandenmaker. Hij is zijn vader niet opgevolgd, omdat hij moeite had met het fijnere handwerk. Zijn handen waren waarschijnlijk te groot. Hij werd destijds ontdekt door een Duits impresario en meteen voor een zaal met drieduizend man gegooid. Hij trad op als een ‘levende attractie’ over de hele wereld. Er is zelfs een foto in een Amerikaanse krant van hem die naar het witte huis gaat! Albert is uiteindelijk op 79-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Voor zijn conditie is hij erg oud geworden.”

De kranten van toen staan vol met feiten, maar Tanya wil meer weten. Veel van haar vragen zijn nog onbeantwoord en die zou ze heel graag aan Alberts familie willen stellen: “Hij heeft best een heftig verleden gehad en veel publiciteit. Hoe heeft hij dat allemaal beleefd? Dat kun je alleen van familie horen! Misschien zijn er nog brieven? Kaarten? Verhalen? Ik wil het menselijke achter deze man naar boven halen.”

Aanknopingspunten:
* alles over ‘de reus van Amsterdam’
* Albert Johan Kramer (*1897 + 1976)
* hij was 2.42 meter lang
* hij trad op vanaf zijn 19e als 'levende attractie' in theaters over de hele wereld
* onder de artiestennamen ‘Jan van Albert’ (op z’n Engels uitgesproken) of ‘John van Albert’(op z’n Engels uitgesproken) was hij bekend in Amerika
* en later als ‘Lofty’ in Engeland
* na in Amerika en Engeland vertoefd te hebben, keert ‘De Reus’ in 1949 terug naar Nederland
* hij vestigt zich dan in Anna Paulowna en opent daar een café: de Vlas en Koerenbeurs
* in 1955 weer een zaak begonnen: aan de Amsterdamse Sloterkade
* laatst bekende adresgegevens uit die tijd: Akkerstraat en daarna Sloterkade
* in 1958 richt hij de club ‘lange mensen’ op
* zijn doelstelling: eenzaamheid onder lange mensen bestrijden
* hij had een zus: Petronella Kramer

Tanya zoekt bekenden van 'de reus van Amsterdam' - deel 1

Tanya zoekt bekenden van 'de reus van Amsterdam' - deel 2

Tanya zoekt bekenden van 'de reus van Amsterdam' - deel 3

Tanya zoekt bekenden van 'de reus van Amsterdam' - deel 4