Adres Onbekend
KRO-NCRV

Eerste liefde Jessy Crooy

  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste liefde Jessy Crooy

"Ik heb het ook nog uitgebreid over John gehad!"

John ontmoet in de uitzending zijn grote eerste liefde en is er eindelijk achter gekomen waarom zij het destijds heeft uitgemaakt. Beluister onderstaande fragmenten voor het hele verhaal en de ontmoeting!

Het verhaal
John heeft in zijn jonge jaren gevaren bij de koopvaardij. Zijn eerste liefje, Jessy Crooy uit Den Haag, moet hem vaak missen. Maar gelukkig heeft John voor zes maanden studieverlof om extra diploma’s te halen! Omdat zijn vader al jong is overleden en zijn moeder op dat moment in Chili is, mag hij bij Jessy, haar moeder en broer Jan komen wonen: “Eindelijk hadden we wat meer tijd voor elkaar! We maakten korte reisjes binnen de Benelux in mijn oude sportwagen, gingen op de motorfiets naar Parijs en deden samen veel leuke dingen. Haar moeder vertrouwde mij erg, want ze liet ons gewoon gaan met z’n tweetjes!”

Na het studieverlof moet John nog drie jaar varen, maar de twee spreken af dat ze daarna gaan trouwen. In de maanden dat hij op zee is houden ze uiteraard contact per brief: “Stapels schreven we elkaar!” Als hij in 1962 in de haven van Rotterdam aankomt, verwacht hij een dolblije Jessy: “We zouden gaan trouwen en samen oud worden. Het was heel serieus. Maar daar in de haven heeft ze het toen plotseling uitgemaakt.”

Kapot is John daarvan: “Ik was verdrietig. Kwaad ook. Het was een leuke periode van bijna zes jaar met Jessy, maar het is helemaal niet leuk afgesloten.” Naast het serieuze verdriet kan John gelukkig ook relativeren: “Ik moest weer mijn oude trucjes uitvinden om meisjes te versieren. Want ze zeggen over scheepslui altijd ‘in elk stadje een ander schatje’, maar dat was bij mij echt niet zo. Jessy en ik waren heel trouw.” Wel heeft hij zich natuurlijk altijd afgevraagd waarom ze het uitmaakte… “Dat weet ik nu, 57 jaar later, nog steeds niet!”

Aanknopingspunten:
* Jessy Crooy (heette oorspronkelijk Jenny)
* geboren eind mei 1941
* woonde in 1957/1958 bij haar opa en oma aan De Vliet in Voorburg
* woonde daarna bij haar moeder en broer Jan aan de Genestetstraat 132 (?) in Voorburg
* ze hadden een grote herdershond: Max
* Jessy’s vader woonde in Sassenheim met zijn vrouw
* hij importeerde servies en fietsen vanuit Tjescho-Slowakije
* deze fietsen werden verkocht in zaken in Rotterdam en Den Haag
* Jessy’s broer Jan werkte in deze zaken
* Jessy werkte in een parfumeriezaak aan de Parkweg in Den Haag
​* ze was donkerblond, slank en 1.70m