Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: eerste liefde Frans Zoetemeijer

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: eerste liefde Frans Zoetemeijer

“Ik lijk niet meer op Jean-Paul Belmondo”

Tijdens de uitzending neemt Frans zelf contact met ons op via de telefoon: “Ik ben Frans Zoetemeijer, maar ik lijk niet meer op Belmondo, hoor.” Carla kan niet geloven dat Frans daadwerkelijk aan de telefoon hangt: “Oh mijn god, ben jij dit echt Frans?” Frans kan zich Carla nog goed herinneren en vertelt dat ze elkaar zelfs geboortekaartjes van hun eerste kinderen hebben gestuurd. Ze hebben goede herinneringen aan elkaars families. Alles komt weer boven tijdens het telefoongesprek: ze raken geen eens uitgepraat! En du gaan ze binnenkort het gesprek vervolgen met een kop koffie in Amsterdam. Of een wijntje…

Het verhaal
In de zomer van 1962 gaat de vijftienjarige Carla met haar ouders op vakantie naar de Nieuwkoopse plassen. Daar leert ze Frans Zoetemeijer kennen. De twee worden verliefd: “Hij leek op Jean-Paul Belmondo. Dat vond ik leuk.” Deze vakantieliefde groeit uit tot een relatie en de twee reizen vaak naar elkaar toe. Carla komt vaak naar Frans in Rotterdam en hij reist naar haar in Apeldoorn. Op een gegeven moment zit Frans op de grote vaart en trekt hij veel de wereld over. Door middel van liefdesbrieven houden de twee contact.

Toch maakt Carla het uit na vijf jaar verkering. “Hij had veel humor, was leuk en gezellig en mijn diepste vakantieliefde wat meer werd. Maar ik zag het toch niet meer zitten door de afstand en de druk van mijn ouders.” Frans vindt dit verschrikkelijk en vraagt Carla al zijn brieven terug te sturen. “Dus ik stuurde alles terug, maar hield er stiekem nog twee.”

Carla is altijd nieuwsgierig gebleven naar Frans. “Ik heb hem 50 jaar geleden voor het laatst gezien en ik ben toch zo benieuwd wat er van hem geworden is…” Zou Frans ook nog wel eens aan Carla denken? En zou hij de brieven nog hebben?