Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Adriaan en Els hebben elkaar ontmoet in de VS

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Adriaan en Els hebben elkaar ontmoet in de VS

“Het liefst zou ik meteen emigreren om bij hem te zijn”

Afgelopen week kwam Els van Gelderen terug van een reis die ze nu haar meest indrukwekkende reis ooit noemt. Ze reisde met haar vriend af naar Indiana in Amerika, om haar neef voor het eerst te ontmoeten die ze eerder vorig jaar in ons programma terugvond. Sindsdien was er al dagelijks contact per telefoon. Nu ze terug is uit Amerika, kan ze terugkijken op een onvergetelijke ontmoeting: “Hij voelt niet als een neef, maar als een broer. We hebben zoveel gemeen met elkaar. Het is hartverscheurend dat we niet bij elkaar kunnen blijven.” Els zou het liefst meteen emigreren naar Amerika om dichterbij haar neef te kunnen zijn, maar haar opleiding en haar vriend houden haar voorlopig nog hier in Nederland. Er worden alweer plannen gesmeed voor de volgende trip naar Amerika…

November 2017
We komen erachter dat Els’ vader Jan van Gelderen tweemaal getrouwd is geweest. “Dat wist ik helemaal niet!”, roept Els uit. Zijn eerste vrouw Maria krijgen we te spreken en zij vertelt Els dat haar vader een groot muziekliefhebber was en dat Jan heel lieve ouders had. “Dat herken ik wel”, reageert Els. Maria wil Els graag een keer ontmoeten en wil haar dan alles vertellen over haar vader.

Ze helpt ons ook verder, want Maria weet nog dat Fietje – de zus van Jan – destijds al in Amerika woonde. We zoeken daar verder en komen er dan achter dat tante Fietje helaas niet meer leeft, maar we vinden wel haar zoon Adriaan. Hij is een volle neef van Els en Els kan niet geloven dat ze nu familie aan de lijn heeft en dat nog wel helemaal in Amerika! Ze barst in tranen uit, maar schakelt meteen over in het Engels: “I cannot believe it. I am not alone anymore!” Haar neef Adriaan vertelt dat het voor hem net zo bijzonder is, want sinds zijn moeder is overleden, had hij ook geen familie meer. “I am so happy I found you!”, stamelt Els. Dat is geheel wederzijds en Adriaan kan niet wachten om zijn nichtje van 22 te ontmoeten: "This is a big moment in our lives." Zouden ze elkaar dit jaar nog ontmoeten?

Het verhaal
Els verliest haar vader Jan van Gelderen wanneer ze slechts 13 jaar oud is. Dit verlies heeft nog altijd een grote impact op haar leven: “Ik vond mijn vader dood in bed. Toen ik thuiskwam van harples lag mijn vader in bed. Hij bleek in zijn slaap te zijn overleden.” Els groeit tot haar 13e op in de Hardenbroekstraat in Den Haag bij haar vader. Met moeder heeft ze sporadisch contact. Na het overlijden van haar vader, moet ze echter bij haar moeder gaan wonen. Dit verloopt helaas niet prettig en op haar 18e verbreekt Els al het contact met moeder en gaat op zichzelf wonen.

Inmiddels is Els 22 jaar. Over haar vader en zijn achtergrond weet ze jammer genoeg maar weinig. Wat hij haar vertelde heeft Els altijd onthouden, maar zijn familie heeft ze nooit gekend. Haar tante Fietje is getrouwd met een Indische man en dat werd niet geaccepteerd. Daardoor is de familie van Gelderen uit elkaar gevallen. Els weet dat haar vader een zus had en dat moet dus tante Fietje zijn. "Mijn vader heeft daar wel over verteld. Hij heeft haar zoon Adriaan gekend. Van hem zijn ook foto’s van en hij zei dat ik op hem leek." Els gokt dat Adriaan nu ergens in de 40 of 50 jaar oud moeten zijn.

Naar Fietje en Adriaan zoekt Els komende zondag bij ons. Het verdriet om haar vader is nog altijd groot, maar ze wil vooral graag dat haar vader trots op haar kan zijn. “Hij zou heel blij geweest zijn als hij wist dat ik zijn familie heb gevonden.”